Πολιτικη & Οικονομια

O δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιούλιο 3,2 μονάδες

Ποιοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρώ
Ευρώ © pixabay.com

Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιούλιο κατά 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, κατά 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθε στις 90,8 μονάδες, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο επισημαίνεται η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και η πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων τον Ιούνιο, και η επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσης των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο. Επιβράδυνση καταγράφεται επίσης και στον ρυθμό πτώσης των καταναλωτικών δαπανών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων καθώς και των εισαγωγών σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Η βελτίωση αντανακλά σημαντικές αυξήσεις στους επιμέρους δείκτες κατασκευών, υπηρεσιών και βιομηχανίας. Σημαντική ενίσχυση κατά 6,1 μονάδες εμφάνισε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης, που ανήλθε στις 103,7 μονάδες τον Ιούλιο. Αντίθετα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,8 μονάδες στις 48,6 μονάδες τον Ιούλιο, μετά την σημαντική ανάκαμψη κατά 8,3 μονάδες που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση καταθέσεων καταγράφηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Συγκεκριμένα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ενισχύθηκαν κατά 0,45 δις ευρώ τον Ιούνιο με την σωρευτική αύξηση να ανέρχεται σε 7,5 δις ευρώ τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης του ιδιωτικού τομέα κατέγραψε μικρή επιβράδυνση σε 0,4% τον Ιούνιο έναντι 0,7% τον Μάιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 3,7% τον Ιούνιο με τις μηνιαίες καθαρές ροές δανείων να ανέρχονται σε 307 εκ ευρώ. Θετική ήταν η καθαρή ροή τον Ιούνιο τόσο στα καταναλωτικά δάνεια (+76 εκ ευρώ) όσο και στα δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (+42 εκ ευρώ).   

Επιβράδυνση κατέγραψε ο ρυθμός μείωσης του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο σε -5,3% τον Μάιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, από -24,5% τον Απρίλιο. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στους κλάδους καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων (-25,2%), ένδυσης-υπόδησης (-21,9%) και πολυκαταστημάτων (-15,8%). Αύξηση παρουσίασαν οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων (+18,5%), τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (+8,7%) και τα φαρμακευτικά-καλλυντικά (+5,7%).

Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, η μέση μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανήλθε σε -3,8% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες (29 Ιουνίου – 31 Ιουλίου). Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως το τέλος Ιουλίου, η μέση μείωση στην Ελλάδα ανήλθε σε -7,7% έναντι -6,5% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.      

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στο δημόσιο εμφανίζουν συνολικά μείωση σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου, με την εικόνα του Ιουλίου να εμφανίζει μία βελτίωση με επιβράδυνση της πτωτικής τάσης που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο.  

Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου – 30 Ιουλίου καταγράφει μείωση -14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή (έναντι πτώσης -15,3% στην προηγούμενη έκθεση). Ειδικότερα, ο ρυθμός μείωσης τον Ιούλιο (-10,5%) κατέγραψε μικρή επιβράδυνση σε σύγκριση με την εικόνα του Ιουνίου (-11%).  

Σταδιακή βελτίωση εμφανίζουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με ραγδαία και απότομη μείωση της ζήτησης λόγω της επιβολής των μέτρων περιορισμού. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης της ηλεκτρονικής δαπάνης στα ταξιδιωτικά γραφεία υποχώρησε σε -63,7% τον Ιούλιο (από -78,7% τον Ιούνιο), στις εταιρίες μεταφορών σε -54% (από -56,5%) και στα πολυκαταστήματα σε -60,8% (από -62,7%).

Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφεται στα διόδια (+122,6% από +116,7%), στις εταιρίες ενέργειας (+56% από +60,3%), στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων (+14,1% από +27,6%), στα οικοδομικά υλικά (+26% από +51,3%), στα super markets και παντοπωλεία (+28,9% από +30,2%) και στους φούρνους (+63,4% από +75,1%). Αντίθετα, αντιστροφή της αυξητικής τάσης εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που υποχωρούν -8,1% τις πρώτες οκτώ ημέρες του Ιουλίου έναντι αύξησης 11,9% τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν και μια μεταστροφή των πολιτών σε ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών και δεν αποτελούν αποκλειστικά ένδειξη αυξημένης ζήτησης.

Το πλήθος διασαφήσεων για εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων ως ένας πρόδρομος δείκτης ζήτησης βελτιώθηκε στη συνέχεια και συγκεκριμένα η μείωση περιορίστηκε σε -35,2% τον Μάιο, σε -26,8% τον Ιούνιο και περαιτέρω σε -15,4% τον Ιούλιο. Αντίθετα, αυξητική τάση καταγράφεται στο ρυθμό μείωσης των εξαγωγών που ανήλθε σε -27,4% τον Ιούλιο έναντι πτώσης -20,9% τον Ιούνιο και -23,8% τον Μάιο.

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ