Πολιτικη & Οικονομια

Oruc Reis: Απάντηση στα ελληνικά πολεμικά πλοία

Tο μήνυμα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος ήταν πως βρίσκεται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oruc Reis
Oruc Reis © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

Το Oruc Reis βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Στο κάλεσμα των ελληνικών φρεγατών για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απάντησαν τελικώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας -όπως μετέδωσε η ΕΡΤ- ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει αμετάβλητη από χθες το απόγευμα στις 17:30.

Το Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες, έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας καθώς τα ηχοβολιστικά καλώδια που φέρει δεν μπορούν να δουλέψουν  λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων και των παρεμβολών που προκαλούν οι μηχανές τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ελληνικές δυνάμεις στο σημείο παραμένουν οι ίδιες, με δύο φρεγάτες να παρακολουθούν από κοντά κάθε κίνηση του Oruc Reis αλλά και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων.

Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε σημεία – «κλειδιά» του Αιγαίου ενώ Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς παραμένουν σε μέγιστη επιφυλακή και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Να σημειωθεί πως ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για έρευνες έξι μηνών, αν και η Navtex έχει εκδοθεί για το διάστημα από 10 μέχρι 20 Αυγούστου. Επίσης, ο διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,Τσαγατάι Ερτσιγές, κλιμακώνει κι άλλο την ένταση δημοσιεύοντας χάρτη που αμφισβητεί τις ελληνικές θέσεις και δείχνει τη δραστηριότητα του Oruc Reis σε μικρή απόσταση από την Κάρπαθο ενώ βάζει στο μάτι το Καστελόριζο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ