Πολιτικη & Οικονομια

Τα σενάρια του ανασχηματισμού - Πότε είναι πιθανότερο να γίνει

Ποιες ημερομηνίες εξετάζονται για να ανακοινωθούν οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανασχηματισμός: Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το πότε θα γίνει - Τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Πού θα δοθεί έμφαση.

«Φουντώνουν» τα σενάρια τις τελευταίες ώρες ότι επίκειται ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μετά την τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να υπάρξει ανασχηματισμός.

Η ανακοίνωση ότι την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές, στο οποίο και θα τεθούν επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά και η αξιοποίηση των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό, πυροδότησε νέα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές τα επόμενα 24ωρα, με την πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, ώστε μια ημέρα μετά να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα σύνθεση. Αυτό είναι το ένα σενάριο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό από τη στιγμή που αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ξεκινούν οι ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές για τα κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να καταρτιστεί άμεσα ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο και θα υποβληθεί στην Κομισιόν ώστε να ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν αυτά τα δεδομένα, οι υποστηρικτές του δεύτερου σεναρίου για τον ανασχηματισμό, τοποθετούν την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου μετά την επιστροφή από την ολιγοήμερη καλοκαιρινή ανάπαυλα. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι ριζικές, αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις και αναβάθμιση στελεχών με την ανάθεση «ειδικών αποστολών» για την οικονομία.

Ανασχηματισμός εν όψει - Σε ποιες θέσεις αναμένονται αλλαγές

Πηγές από τη ΝΔ, πάντως, διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι επίκειται ανασχηματισμός.

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός, όταν γίνει, δεν αναμένεται να είναι σαρωτικός. Αντίθετα, θα είναι δομικός, με στοχευμένη αναβάθμιση στελεχών ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του οικονομικού πακέτου βοήθειας που αποφασίστηκε για την Ελλάδα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. στη χώρα αναλογούν 72 δισ. ευρώ).

Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, κινούνται και οι πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι η αναβάθμιση γενικών γραμματέων της κυβέρνησης με επιπλέον αρμοδιότητες θα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού.

Ανασχηματισμός: Δεν αναμένονται σαρωτικές αλλαγές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι ένα από τα βασικά ονόματα που «παίζουν» για να τεθεί επικεφαλής της διαχείρισης του συγκεκριμένου πακέτου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Δεν αποκλείεται στο πλευρό του να αναβαθμιστεί και ο σημερινός γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Ανασχηματισμός: Πόσο πιθανό είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να πάει σε παραγωγικό υπουργείο

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», αλλαγές λόγω ανασχηματισμού αναμένονται και στο επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Στέλιο Πέτσα να μην αποκλείεται να πάει σε παραγωγικό υπουργείο.

Ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει οικονομικά και έχει διατελέσει στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γεγονός που δεν αποκλείει την αξιοποίησή του.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, ένα από τα ονόματα που συζητιούνται για τη θέση του εκπροσώπου είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός. Για την ίδια θέση είχε γίνει συζήτηση και για τον βουλευτή Επικρατείας Χρήστο Ταραντίλη, ο οποίος φαίνεται να οδεύει για τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που σήμερα κατέχει ο κ. Διγαλάκης.

Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό έρχονται λίγα 24ωρα πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ