Πολιτικη & Οικονομια

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Πούτιν- Μίλησαν και για Αγία Σοφία

Η πρώτη από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συζήτησαν και για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικά. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου, επί τάπητος τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που «αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών -από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Άλλωστε, στις 7 Μαΐου του 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Επί τάπητος είχαν τεθεί όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημνίας του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μάλιστα, είχε επισκεφτεί τη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και είχαν εξεταστεί μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων.

Η επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Πούτιν έλαβε χώρα εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά και την έκδοση τουρκικής Navtex για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη - Πούτιν

Βλαντίμιρ Πούτιν και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Μάιο του 2016, όταν ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε επισκεφτεί την Ελλάδα.

Ο κ. Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψή του στη χώρα μας ως επιτυχή και ουσιαστική, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, είχε δηλώσει τη χαρά του που έχει την τιμή να είναι πρόεδρος ενός κόμματος «που όταν βρέθηκε από το 2004 μέχρι το 2009 στην εξουσία έκανε πολλά για να προωθήσει της ελληνορωσικές σχέσεις».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ