Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Τα χρήματα δεν θα φέρουν μέτρα

«Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο της κυβέρνησης»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα ενώ τα χρήματα δεν θα συνοδεύονται από μέτρα.

Την απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις που πραγματοποίησε, ξεκαθαρίζοντας πως τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα δεν θα συνοδευτούν με μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη των συμβιβασμών παίρνει αποφάσεις στις δύσκολες ώρες. Για πρώτη φορά δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι, μιλάμε για μεγάλη ένεση ρευστότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται» ενώ για την κατανομή των χρημάτων τόνισε πως:

«Θα γίνει εκμετάλλευσή τους με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αλλά και νέους μηχανισμούς. Σχέδιο της Ελλάδας είναι η αποδοχή και εκταμίευση στα μέσα Οκτωβρίου. Όλα τα σχέδια όλων των χωρών θα περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει και τη «θέληση» και τη «βούληση» να «συγκαλέσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ώστε να ακούσουμε αρχές Σεπτέμβρη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων. Θα δουλέψουμε για να είμαστε έτοιμοι στις 15 Οκτωβρίου». 

Φοροελαφρύνσεις

Αναφερόμενος στις μειώσεις φόρων, ο υπουργός τόνισε πως θα γίνουν «με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα», υπενθυμίζοντας ότι «μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, προχωρήσαμε σε φορολοεαφρύνσεις και με το τέλος της υγειονομικής κρίσης, όπως εστίαση».

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως μετά το τέλος της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού θα «υπάρξουν πιο μόνιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων. Θα εντάξουμε μόνιμες μειώσεις χωρίς τους στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αναδρομικά

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ υπογράμμισε πως «όλες οι αποφάσεις θέλουν μελέτη και προσοχή. Τα χρήματα θα επιστραφούν στους συνταξιούχους. Θα υλοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Η απόφαση θα είναι για όλους, να μην προσφεύγουν οι συνταξιούχοι».

Φορολογικές δηλώσεις

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε πως διανύουμε μία ιδιαίτερη περίοδο και αυτό θα συνεκτιμηθεί στη λήψη αποφάσεων. «Είναι γεγονός ότι έχουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση», είπε.

Επί του ιδίου θέματος διευκρίνισε πως «οι δόσεις θα παραμείνουν οκτώ, αν δοθεί παράταση, αλλά πιθανόν ο πολίτης να δώσει δύο δόσεις τον Αύγουστο».

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ

Κληθείς να τοποθετηθεί στο ζήτημα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανέφερε πως «από στις 94.000 έχουν πληρωθεί γύρω στις 70.000 αιτήσεις.

»Το υπουργείο έχει καταβάλει μέχρι στιγμής 363.000.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες των νησιών».

Αναφέρθηκε και στην επιστροφή ενοικίου, λέγοντας: «Το αποφασίσαμε, το υλοποιούμε και θα συνεχίσουμε», ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης του μέτρου. Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Δεν μπορεί να πάει μέχρι Δεκέμβρη».

Επιδότηση δανείων

«Για πρώτη φορά η Πολιτεία βοηθά τον δανειολήπτη. Το πρόγραμμα συνοδεύει αυτούς που επλήγησαν στην υγειονομική κρίση. Βάζοντας τις κατηγορίες των δανειοληπτών των ενήμερων και των κόκκινων δανείων συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι κατηγορίες δανείων. Περισσότερες από την προηγούμενη πλατφόρμα», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με την επιδότηση των δανείων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ