Πολιτικη & Οικονομια

Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης

Λευκός καπνός από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ - Το κείμενο της συμφωνίας

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης
Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες © EPA/YVES HERMAN sis»

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμβιβασμό για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες. Έπειτα από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 21 Ιουλίου 2020, σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού.

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής δεν έσπασε για 25 μόλις λεπτά, το ρεκόρ της συνόδου της Νίκαιας του 2000, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χτύπησε οργισμένος την γροθιά του στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απείλησε με βέτο, ενώ Χάγη και Βιένη αντιστάθηκαν επί μακρόν σε ένα σχέδιο υπερβολικά γενναιόδωρο για τα γούστα τους.

Εντέλει, «Deal!», ανήγγειλε μέσω Twitter στις 06:31 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Περί «ιστορικής ημέρας για την Ευρώπη» μίλησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

 

 

 

Το στίγμα για την εξέλιξη των συνομιλιών έδωσε περίπου στις 2 τα ξημερώματα η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως... «οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα πλάνο ισχυρής ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έπειτα από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σε έναν δημιουργικό συμβιβασμό στη Σύνοφο Κορυφής».

 

 

 

Ανάρτηση σε πανηγυρικό τόνο έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα η κυρία Λαγκάρντ στον λογαριασμό της στο twitter αναφέρει: «Σας ευχαριστούμε για την αντοχή σας και την αποφασιστική σας δράση τις τελευταίες ημέρες. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις οικονομικές συνέπειες του covid-19 μόνο ενωμένοι. Η σημερινή συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει ότι, όταν χρειάζεται, η ΕΕ ανεβάζει βηματισμό και συσπειρώνεται για να βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης».
 

 

 

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, που αντιμετωπίζει ιστορική ύφεση, το σχέδιο προβλέπει πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αγορές. Το πακέτο αποτελείται από 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων, οι οποίες θα χορηγηθούν στα περισσότερο πληγέντα από την πανδημία κράτη. Θα πρόκειται για κοινό ευρωπαϊκό χρέος που θα αποπληρωθεί από τους 27.

Πέραν των επιχορηγήσεων, 360 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα στις ευρωπαϊκές χώρες για δανεισμό. Αυτά τα ποσά θα αποπληρωθούν από τις χώρες που θα δανεισθούν.

Το σχέδιο ανάκαμψης θα συνδεθεί με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2021-2027) ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ (154 δισεκατομμύρια ανά έτος).

Η έκδοση κοινού χρέους, γεγονός πρωτοφανές που σπάει ένα από τα ταμπού της Ενωσης, στηρίζεται σε γαλλογερμανική πρόταση, που προκάλεσε την λυσσώδη αντίσταση τεσσάρων χωρών, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας, στις οποίες προστέθηκε στην συνέχεια η Φινλανδία.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τη σύνδεση της χρηματοδότησης με το Κράτος Δικαίου
 

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν για πρώτη φορά να συνδέσουν τη χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών στην συμφωνία που υιοθετήθηκε σήμερα στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών όσον αφορά τα μέτρα για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση με την COVID-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης που ο προϋπολογισμός συνδέεται με τους στόχους για το κλίμα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου για τη χορήγηση χρηματοδότησης», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες δύσκολων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα εργαλείο για να ληφθούν μέτρα με ενισχυμένη πλειοψηφία στην περίπτωση παραβίασης του κράτους δικαίου», διευκρίνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ελήφθη μια πολύ σαφής δέσμευση για να προστατευθούν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και να ελεγχθούν πιο αυστηρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των Βρυξελλών μετά την υιοθέτηση μέτρων που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα και τις δημοκρατικές αξίες.

Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία τελούν και οι δύο υπό τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, η οποία δίδει τη δυνατότητα στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε ένα κράτος μέλος, το οποίο δεν θα σέβεται τις ιδρυτικές της αξίες. Ωστόσο η απόφαση λαμβάνεται με ομοφωνία, γεγονός που εξουδετερώνει το πεδίο εφαρμογής της.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν απειλήσει να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε σύνδεση γινόταν ανάμεσα στην χρηματοδότηση και το κράτος δικαίου, αλλά, στην διάρκεια της τέταρτης νύχτας διαπραγματεύσεων προέκυψε ένα σχέδιο συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, κάθε μέτρο αναστολής της χορήγησης ή ενδεχόμενης μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου που θα προτείνεται από την Κομισιόν, θα πρέπει να εγκριθεί από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ (55% των χωρών και 65% του πληθυσμού)

Ο Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε «να δοθεί τέλος στην ταπείνωση» του άρθρου 7. «Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η γερμανική προεδρία του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δέχθηκε να φροντίσει η διαδικασία αυτή να προχωρήσει, εντός των ορίων των δυνατοτήτων της», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εναπόκειται στην Ουγγαρία να αναλάβει την πρωτοβουλία», διευκρίνισε η καγκελαρία.

Ένα βέτο από τον Όρμπαν θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, έπειτα από σκληρή μάχη ανάμεσα στις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μια και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη. Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Η διαδικασία βάσει του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας ανάγεται στον Δεκέμβριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κινήθηκε η ίδια διαδικασία σε βάρος της Ουγγαρίας, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το παρόν, έχουν ανασταλεί και μετατεθεί σε μελλοντικές συνόδους.

Διαβάστε το κείμενο των συμπερασμάτων (στα αγγλικά)

[[{"fid":"798266","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Κυρ. Μητσοτάκης για τη συμφωνία στην ΕΕ

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

 

 

«Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σήμερα πετύχαμε να προχωρήσουμε με μία πολύ φιλόδοξη απάντηση στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και μία σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός.

Βέλγιο, Φινλανδία, Λετονία

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

 

 

Για «δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις» που έφεραν ένα «θετικό αποτέλεσμα για την Φινλανδία», έκανε λόγο η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, ενώ οι Λετονοί εκπρόσωποι αποφάσισαν να γιορτάσουν την συμφωνία με ένα ποτήρι σαμπάνια.

«Πάνω από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς μας φέρνει τελικά σε μια συμφωνία για την πράσινη, ψηφιακή, συνασπισμένη, Ευρώπη. Καταπληκτική δουλειά, συγχαρητήρια σε όλους! Τέλος.»

 

 

 

 

 

Μέρκελ: Η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ

Η συμφωνία της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της COVID-19 δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει από κοινού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της, και ότι προτίθεται να ακολουθήσει νέα μονοπάτια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες συνθήκες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που στέλνεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης ότι η ΕΕ, ακόμη και με όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα (των κρατών μελών της), μπορεί να δράσει», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας την συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

 

 

Κόντε: Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα φιλόδοξο και αποτελεσματικό ταμείο ανάκαμψης

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα «φιλόδοξο» ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση από την COVID-19 "με ισχύ και αποτελεσματικότητα", δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που διήρκεσε πέντε ημέρες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισεκ. ευρώ, από τα 750 δισεκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισεκ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισεκ ευρώ με τη μορφή δανείων.

Σάντσεθ για Ταμείο Ανάκαμψης: Ενα πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ

«Μια από τις πιο λαμπερές σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία έχει γραφτεί. Είναι ένα πραγματικό σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος εξήγησε ότι το μέγεθος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε δεν μπορεί ακόμη να γίνει κατανοητό.

«Σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι κερδίζουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει πολύ ισχυρότερη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Σάντσεθ, για τον οποίο η διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας ήταν μια «έκτακτη πρόκληση» που απαιτούσε «επίπονη εργασία, αλλά το αποτέλεσμα της οποίας ήταν αξιόλογο».

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει την ισπανική οικονομία κατά 140 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια.

 


 

 

Ρούτε: Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την άποψη του Ρούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετατρέπεται με τη σημερινή συμφωνία σε ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί έκτακτο μέτρο, που δεν θα επαναληφθεί.

Για νίκη κάνει λόγο ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Για νίκη της Αυστρίας έκανε λόγο ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ανάρτησε μία φωτογραφία με τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας.

«Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Αυστρία. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους και ειδικά τους frugals», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.