Πολιτικη & Οικονομια

Μαθήματα λαϊκισμού

(με αφορμή τις εξηγήσεις του κ. Μπογδάνου)

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου σχολιάζει τις εξηγήσεις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για την παρουσία του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας μεταναστών.

Η απορία μας λύθηκε. Ο βουλευτής κ. Μπογδάνος πήγε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας για λόγους υπεράσπισης της «φιλελεύθερης δημοκρατίας» για «να μην αφήνουμε τις κραυγές των ναζιστών αναπάντητες». Επιχειρεί να μας δώσει και μαθήματα πολιτικής ιστορίας θυμίζοντάς μας τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο πρόσφατο παρελθόν.

Με ποιο τρόπο επέλεξε ο βουλευτής της ΝΔ να απαντήσει στις ναζιστικές κραυγές; Συμμετέχοντας, μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη - περιστοιχιζόμενο και θωπευόμενο από τους θαυμαστές του, σε μια συγκέντρωση με καθαρά αντιμεταναστευτικά χαρακτηριστικά.Ήθελε προφανώς να τους μεταφέρει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζεστε ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες. Υπάρχουν κι αλλού ευήκοα ώτα για τις απόψεις σας.

Η επιχειρηματολογία αιτιολόγησης της απαράδεκτης παρουσίας του κ. Μπογδάνου συνοδεύτηκε από μια επιχείρηση κατασυκοφάντησης του προηγούμενου Δημάρχου Αθηναίων. Ξέχασε ο κ. βουλευτής της ΝΔ ότι ο Γιώργος Καμίνης έκανε δυο θητείες με εξαιρετικά οξυμένο το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Αθήνα. Σε μια περίοδο που οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και τα περί «ηλιοθεραπείας στην Ομόνοια» και «εξάτμισης» των προσφύγων είχαν δημιουργήσει ασφυκτική ατμόσφαιρα στη πόλη του. Κι ακόμη, σε μια περίοδο που η Χρυσή Αυγή έλυνε κι έδενε κυριολεκτικά, απειλώντας και τραμπουκίζοντας. Ο Καμίνης πήρε σκληρές αποφάσεις, στάθηκε σταθερά απέναντι στην νεοναζιστική οργάνωση. Δεν χάιδεψε αυτιά ούτε συμπορεύτηκε μαζί της. Το γεγονός ότι εκλέχτηκε Δήμαρχος Αθηναίων για δύο συνεχείς θητείες θα έπρεπε να προβληματίσει περισσότερο τον κ. βουλευτή.

Με τις εξηγήσεις που έδωσε για την παρουσία του, ο κ. Μπογδάνος, έχοντας και την απρόθυμη κάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου - «μπορεί να συμμετέχει σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, αν το επιθυμεί» - αμφισβητεί  ουσιαστικά τις θέσεις του κόμματός του. Η ηγεσία της ΝΔ έχει καθορίσει τις βασικές γραμμές της πολιτικής της στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Μεταφορά σε κλειστές δομές με επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου και επαναπροώθηση των μη δικαιουμένων. Ανεξάρτητα δε από τις ενστάσεις που υπάρχουν για πλευρές της διαχείρισης που κάνει, έδειξε αποφασιστικότητα, τόσο στην απόκρουση της εισβολής στον Έβρο, όσο και στη μείωση των ροών προς τα νησιά. Τι λόγους έχει ο κ. Μπογδάνος να διαδηλώνει εναντίον της πολιτικής αυτής;

Το πρόβλημα των κατοίκων της πλατείας Βικτωρίας και αρκετών άλλων περιοχών της πρωτεύουσας και όχι μόνο, είναι πολύ σοβαρό. Σοβαρό για τους κατοίκους των περιοχών αυτών που βιώνουν δύσκολες συνθήκες βλέποντας τις περιουσίες τους να απαξιώνονται συνεχώς. Δύσκολες και για εξαθλιωμένους ανθρώπους που παρασύρθηκαν από την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής που διαψεύστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς. Δεν θα λυθεί ούτε από τις «κραυγές των ναζιστών» που μισούν τους μετανάστες, ούτε και από τους πρόθυμους συνοδοιπόρους τους που αναζητούν την προσωπική προβολή  στις πλατείες των αγανακτισμένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ