Πολιτικη & Οικονομια

Στoν Λυκαβηττό δεν κολλάει ο κορωνοϊός

Οι ανεύθυνοι συμπολίτες που τρέχουν σε κλαμπ και πανηγύρια και προσκυνήματα δεν θα κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
likabhtos-koronoios.jpg

Ο Μάνος Βουλαρίνος παρατήρησε ότι ο κορωνοϊός δεν κολλάει στον Λυκαβηττό και στη Νίκαια και προσπαθεί να εξηγήσει το γιατί.

Αφού σας θυμίσω ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας από την οποία (και παρά τα μέτρα που λαμβάνονται) κάθε μέρα πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη, αφού σας θυμίσω ότι θέατρα και σινεμά λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό θέσεων, αφού σας θυμίσω πως η χώρα άνοιξε με πολύ προσοχή και φόβο σε τουρίστες μόνο και μόνο επειδή ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εσόδων μας (αλλα και πάλι δεν ανοίξαμε για όλους τους τουρίστες), αφού σας θυμίσω πως απαγορεύτηκαν τα πανηγύρια για τον Ιούλιο, αφού σας θυμίσω ότι κάποια κλαμπ έκλεισαν εξαιτίας του συνωστισμού των πελατών τους (ναι, λίγα σε σχέση με το πόσα έπρεπε), θα σας παρακαλέσω να δείτε αυτές τις φωτογραφίες.

843_a.jpg

853_v.jpg

843_g.jpg

Είναι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Κυριακή έξω από το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό όπου για κάποιον εμπορικοθρησκευτικό λόγο (για προσκύνημα δηλαδή) είχαν τσουβαλιαστεί ο ένας πάνω στον άλλο μερικές εκατοντάδες πιστοί.

Φυσικά ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος παντού και η αποφυγή του είναι απολύτως απαραίτητο να επιβληθεί χωρίς «ναι μεν» και χωρίς «αλλά». Ειδικά εδώ όμως μιλάμε για προσκύνημα σε ναό. Μιλάμε δηλαδή για μια δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν κατεξοχήν άτομα υψηλού κινδύνου και από άποψη ηλικίας και από άποψη ασθενειών. Άτομα υψηλού κινδύνου τα οποία τσουβαλιάζονται με άλλους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά σε ομάδα χαμηλής αντίληψης της κρισιμότητας της κατάστασης. Κι αυτό δεν συμβαίνει σε κάποιο επαρχιακό μπαρ ή σε κάποιο πάρτι κάποιου ιδιώτη. Συμβαίνει σε μια εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας για την οποία ήταν πλήρως ενημερωμένες οι αρχές (άλλωστε μιλάμε για μια χώρα στην οποία η Εκκλησία είναι άλλη μια δημόσια υπηρεσία). Και παρόλα αυτά καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται. Μάλιστα σε συμπολίτη που πήρε τηλέφωνο στην αστυνομία του ζητήθηκε να κάνει επώνυμη καταγγελία γιατί, τυπικά, αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες «δεν απαγορεύεται».

Επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι κανόνες που βάζει η κυβέρνηση μπαίνουν στην τύχη ή με την γνωστή μέθοδο των δύο μέτρων και δύο σταθμών, επειδή δεν θέλω να σκεφτώ πως οι αρμόδιοι έχουν παραιτηθεί από τη μάχη με τον κορωνοϊό και έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο «Ό,τι κάτσει», θεωρώ βέβαιο πως η επιστημονική κοινότητα έχει διαβεβαιώσει πως στον Λυκαβηττό ο κωρονοϊός δεν μεταδίδεται. Όπως, αν θυμάστε, δεν μεταδιδόταν και στη Νίκαια περίπου μια εβδομάδα πριν όταν εκατοντάδες είχαν μαζευτεί για τα πρωθυπουργικά εγκαίνια του νέου σταθμού του μετρό.

22877064.jpg
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, η πανδημία όχι μόνο δεν πέρασε αλλά εξαιτίας της επιπολαιότητας και της ανευθυνότητας πολλών συμπολιτών θα επιστρέψει πολύ πιο ορμητική. Οι ανεύθυνοι συμπολίτες που τρέχουν σε κλαμπ και πανηγύρια και προσκυνήματα και πολιτικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις δυστυχώς δεν θα κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους, αλλά σε όλους μας. Κι επειδή δεν χωρούν όλοι στον Λυκαβηττό (που όπως είπαμε δεν μεταδίδεται) ή στη Νίκαια (που δεν μεταδιδόταν, δεν ξέρω τι συμβαίνει τώρα που δεν είναι εκεί ο πρωθυπουργός) καλό είναι να μαζευτούμε. Κι αν κάποιοι δεν μπορούν (λόγω πνευματικής ηλικίας) να μαζευτούν μόνοι τους, είναι απαραίτητο κάποιοι να τους μαζέψουν. Πριν να είναι πολύ αργά. Και μπράβο μας. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ