Πολιτικη & Οικονομια

Είμαστε μαζί με κάθε Τούνη

Σε κάθε διαρροή φωτογραφιών και βίντεο από τις προσωπικές στιγμές κάποιου που καθίσταται θύμα υπάρχει πρωταρχικά και πρωτογενώς ένας θύτης που θα πρέπει να τιμωρείται

thodoris-panagos.jpg
Θοδωρής Πανάγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιωάννα Τούνη

Ο Θοδωρής Πανάγος σχολιάζει την υπόθεση της Ιωάννας Τούνη μετά τη διαρροή βίντεο από πρώην σύντροφό της και τις επιπτώσεις που θα πρέπει να υφίσταται ο θύτης

Η Ιωάννα Τούνη είναι 26χρονο μοντέλο και ινφλουένσερ του Ίνσταγκραμ, με εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, και πραγματικά μεγάλη δημοσιότητα στο ελληνικό νεανικό κοινό. Πριν 3 χρόνια πρωταγωνίστησε στο ριάλιτι τηλεπαιχνίδι My Style Rocks και από τότε έγινε πρόσωπο της επικαιρότητας και διάσημη μόλις στα 23 χρόνια της.

Είναι μια εντελώς εντυπωσιακή νέα κοπέλα και έχει την τύχη −και την ατυχία− να διαχειρίζεται την ομορφιά και την εικόνα της για να διευρύνει τη διασημότητα και τα έσοδά της.

Τον καιρό που άρχισε να γίνεται γνωστή διέρρευσαν γυμνές φωτογραφίες της από το παρελθόν που, όπως σχεδόν πάντα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, διοχετεύτηκαν στη δημοσιότητα από κάποιον εραστή της από τα χρόνια της ανωνυμίας. Με εντελώς άγνωστα κίνητρα από τη μεριά του, αλλά πάντα με την πιθανότητα τα κίνητρα να είναι εκδίκηση, επιπολαιότητα, αμέλεια ή ακόμα και οικονομικά οφέλη, ή ακόμη κάποιος αποτυχημένος εκβιασμός που κατέληξε στη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών.

Πριν μερικές μέρες από την ίδια πηγή –και από το ίδιο εκείνο βράδυ της Ιωάννας Τούνη–διέρρευσε και ένα βίντεο που απασχόλησε το κοινό ποικιλοτρόπως, είτε υπό το ρηχό πρίσμα της ηδονοβλεψίας για κάποια όμορφη και διάσημη, είτε από απλή περιέργεια, είτε υπό το πρίσμα του αποτροπιασμού του να γίνεται οποιοσδήποτε κοινό στις ιδιωτικές στιγμές κάποιου μέσα από προφανώς παράνομη βιντεοσκόπηση.

Η ίδια δημοσιοποίησε ένα σχετικά εκτενές βίντεο στο κανάλι της στο youtube όπου εξήγησε στους θαυμαστές της τις συνθήκες που λήφθηκε το πολυσυζητημένο βίντεο και τις σκέψεις της γύρω από όλο το θέμα.

Είναι φυσικό οι επώνυμοι, ειδικά όταν είναι επώνυμοι για την εμφάνισή τους, να απασχολούν τη δημοσιότητα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Και είναι εντελώς ανεξάρτητο από την άποψή μας για την Ιωάννα Τούνη, ή τον οποιοδήποτε διάσημο, το αδίκημα του οποίου κατέστη θύμα. Και φυσικά η όποια διασημότητα δεν γίνεται ποτέ να θωρακίσει κάποιον επαρκώς από την οδύνη και την αναστάτωση που θα προκαλούσε ένα παρόμοιο πλήγμα σε οποιονδήποτε.

Η δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών είναι δυνητικά πρόβλημα που θα μπορούσε να αγγίξει όλους μας, ειδικά την εποχή των σόσιαλ μίντια και των σμάρτφοουν. Και είναι σίγουρο ότι ο καθένας από εμάς, σε έναν δικό του μικρόκοσμο και στη δικιά του μικροκλίμακα, θα είχε πολλά να χάσει και πολύ πόνο να βιώσει από τη δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού από τις ιδιωτικές του στιγμές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει συνεχώς να έχουμε στο μυαλό μας, αν μας περνάει η οποιαδήποτε σκέψη γύρω από ευθύνες του ίδιου του θύματος κάποιας παρόμοιας διαπόμπευσης.

Παρόμοιες επιθέσεις κατά της προσωπικότητας δεν λένε απολύτως τίποτα για την προσωπικότητα, την ηθική ή τις ποιότητες του θύματος, και επιπλέον πάντα υπάρχει σε κάθε τέτοια περίπτωση και μια άλλη πλευρά, ο δράστης, ο διαπομπευτής, η πρωτογενής πηγή της δημοσιοποίησης, που λειτουργεί ασύμμετρα, βλαβερά, και προβαίνει σε πράξεις που τιμωρούνται ποινικά.

Η Ιωάννα Τούνη σε όλη τη διάρκεια των εξηγήσεών της στο youtube αναφέρεται σε διεξοδικές της επαφές με δικηγόρους για το ζήτημα και αυτό που εκπλήσσει δυσάρεστα είναι το προφανές, ότι ενώ υπάρχει σαφές αδίκημα, με διαπιστωμένη πηγή, και προφανή δράστη τον πρώην εραστή της, το νεαρό μοντέλο δεν φαίνεται να φτάνει σε καμία νομική θεραπεία ή καταδίκη σχετικά με την περιπέτειά της, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της.

Και ίσως εκεί βρίσκεται το κομβικό σημείο. Σε κάθε διαρροή φωτογραφιών και βίντεο από τις προσωπικές στιγμές κάποιου που καθίσταται θύμα, υπάρχει ένας δράστης, ένας θύτης, που κατείχε αρχικά το βίντεο. Και σχεδόν πάντα έδρασε δόλια, ή έστω εγκληματικά αμελώς, δημοσιοποιώντας το, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να διερευνηθεί σε ποινικά πλαίσια.

Και θα πρέπει πάντα ο νόμος να τιμωρεί έστω αυτό, παραδειγματικά, με αποδεδειγμένη συρροή ψηφιακών ιχνών και έρευνα και εντελώς αυστηρά, πέρα από δίκες προθέσεων και πέρα από κάθε είδους δικαιολογία.

Για κάθε τέτοια τραγική περίπτωση, από τις αρκετές που έχουν γίνει γνωστές κατά καιρούς, όπως στην τραγική αυτοκτονία μιας κοπέλας στη Θεσσαλονίκη και στην τραγική ιστορία της Τιτζιάνα Καντόνε στην Ιταλία που αυτοκτόνησε το 2016, πάντα θα στέκει ακέραια η ποινική ευθύνη του αρχικού δράστη. Και αυτός σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να τιμωρείται, να γίνεται γνωστή η τιμωρία του και, τελικά, μέσω μια αντίστροφης δικιάς του κοινωνικής διαπόμπευσης κανείς να μη διανοείται να επαναλάβει παρόμοια αδικήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ