Πολιτικη & Οικονομια

Όλα τα 'χε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Καλογρίτσας του έλειπε

Οι σκληρές δηλώσεις Κωνσταντόπουλου-Αλαβάνου, οι αρνητικές δημοσκοπήσεις και οι αλλεπάλληλες δυσώδεις αποκαλύψεις συνθέτουν ένα εκρηκτικό κλίμα στην Κουμουνδούρου

78370-174847.jpg
Ανδρέας Παπαδόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο επιχειρηματίας Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος γράφει για τις νέες αποκαλύψεις του επιχειρηματία Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο περίφημος νόμος του Μέρφι λειτουργεί εδώ και εβδομάδες στην Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται συνεχώς στη γωνιά του πολιτικού ρινγκ και δεν διαφαίνεται −άμεσα− προοπτική εξόδου από αυτό. Εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας πετάξει «λευκή πετσέτα», όπως του εισηγούνται αρκετοί πλέον, που σημαίνει ότι θα πρέπει (με απρόβλεπτο κόστος) να θυσιάσει κάποια στελέχη του. Αυτός εκτιμάται ότι θα είναι ο μοναδικός τρόπος για να εκτονωθεί το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, που παραδοσιακά σε τέτοιες καταστάσεις διψά για «θύματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται, πάντως, να ταλαντεύεται για το πώς θα αντιμετωπίσει όλη αυτή την καταιγίδα που είναι σε πλήρη ανάπτυξη πάνω από την Κουμουνδούρου και ιδιαίτερα με οτιδήποτε σχετίζεται με το διαχρονικό του συνεργάτη Νίκο Παππά. «Δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος. Τα στελέχη μας είναι δημόσια πρόσωπα. Κρίνονται διαρκώς. Ο κόσμος είναι αρκετά ώριμος ώστε να διαμορφώνει άποψη για όλους μας» δήλωσε (Έθνος) και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνέδριο, όπου τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να τα αξιολογήσουν όλα». Φάνηκε, δηλαδή, ότι θέλει να κερδίσει χρόνο, πετώντας την μπάλα στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί (στην καλύτερη περίπτωση) σε περίπου πέντε μήνες από τώρα.

Πού πήγαν τα λεφτά;
Ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας, γνωστός και ως «κόκκινος Χρήστος», άναψε νέα εστία η οποία ήρθε να προστεθεί στις πολλές που (σιγο)καίνε για τον Νίκο Παππά. Συγκεκριμένα, ο κ. Καλογρίτσας (όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα) κατέθεσε στο δικαστήριο ότι υπό την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου (σ.σ. για White House, μίλησε) πήρε από έναν κατασκευαστικό κολοσσό του εξωτερικού 3 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολή προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που είχε διοργανώσει ο Νίκος Παππάς το 2016. Εν τέλει, μετά και το φιάσκο του διαγωνισμού, τα χρήματα αυτά φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη γνωστής εφημερίδας, της οποίας ο κ. Καλογρίτσας υπήρχε ο πρώτος εκδότης και εν συνεχεία τη μεταβίβασε στον διευθυντή της έναντι μόλις 20.000! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι έτοιμος να προχωρήσει και σε άλλες αποκαλύψεις ή καταγγελίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό, αν σκεφτείς κανείς πόσο κοντά ήταν στο σύστημα εξουσίας που είχε συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καλογρίτσας είναι αυτή την ώρα στα δικαστήρια με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό, ο οποίος του ζητάει να επιστρέψει τα χρήματα της προκαταβολής που είχε λάβει!

Την ίδια στιγμή και με αφορμή τον διαγωνισμό, υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας κ. Μαρινάκης είχε αποκαλύψει (Real FM) ότι ο κ. Παππάς του είχε ζητήσει −εκ μέρους του κ. Τσίπρα− να χρηματοδοτήσει με περίπου 26 εκ. ευρώ τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει τηλεοπτική άδεια, κάτι που φυσικά δεν έπραξε ο επιχειρηματίας.

Στην Κουμουνδούρου αναζητούν την καινούργια γραμμή άμυνας, καθώς ομολογούν ότι «όποια πέτρα και αν σηκώσουν, βρίσκεται από κάτω ο Παππάς». Είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες με τον Μιωνή περί χρημάτων και «μαγαζιών», τα οποία βγάζουν πολλά λεφτά με «outsourcing», ενώ πολλές σκιές υπάρχουν ακόμα γύρω και από την περίπτωση του Πάνου Καμμένου, η οποία με τη σειρά της έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Καθώς 3 διαφορετικές αλλά και συνδεόμενες περιπτώσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη, θέλοντας πολλοί να βγάλουν για ευνόητους λόγους τον κ. Τσίπρα από το κάδρο, χρεώνουν στον κ. Παππά και το θέμα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου.

Οι πρώην
Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κλίμα, το οποίο τροφοδοτείται περαιτέρω από τις σκληρές παρεμβάσεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες οι δυο πρώην πρόεδροι του Συνασπισμού / ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (Αction 24, Παραπολιτικά, ΝΕΑ) όσο και ο Αλέκος Αλαβάνος (ΒΗΜΑ) μίλησαν με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν (και) με την ηθική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι έδειξαν τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ως τον βασικό υπεύθυνο για όλα όσα συνέβαιναν επί της πρωθυπουργίας του.

Οι δημοσκοπήσεις
Τα παραπάνω είναι λογικό να έχουν αντανάκλαση και στις δημοσκοπήσεις αλλά και στα ποιοτικά τους στοιχεία. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής η Ν.Δ. προηγείται με 18,4 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (37,7% έναντι 19,3%), στη δημοσκόπηση της MRB με 18,2 μονάδες (40, 1 έναντι 21,9%) και στη δημοσκόπηση της MARC για το Πρώτο Θέμα με 21,5 μονάδες (42% έναντι 20,5). Εξίσου ανησυχητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και τα ποιοτικά στοιχεία, μιας και η εικόνα του κ. Τσίπρα έχει υποστεί αρκετή φθορά, εν αντιθέσει με αυτή του κ. Μητσοτάκη ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προαναφέραμε, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε έκδηλη αμηχανία, όπως επίσης και όμηρος των πιθανών νέων γύρων αποκαλύψεων, γεγονός που δυσκολεύει τις κινήσεις απεμπλοκής από το αδιέξοδο. Δεν γνωρίζει, δηλαδή, τι μπορεί να πουν/αποκαλύψουν ο Μιωνής, ο Καμμένος, ο Καλογρίτσας, ο Παπαγγελόπουλος κ.λπ. «Όταν δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, είναι δύσκολο να φτιάξεις γραμμή άμυνας», παραδέχεται έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Όλα αυτά έχουν παρενέργειες και στη λεγόμενη προεδρική φρουρά, η οποία πλέον έχει διασπαστεί σε πολλά κομμάτια. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που κατέρρευσε και το αφήγημα που ένωνε όλες τις υποομάδες της προεδρικής πλειοψηφίας και είχε να κάνει με την προοπτική της συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ