Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου: Να αποδειχτεί έμπρακτα η αλληλεγγύη της Ευρώπης

Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Μαργαρίτης Σχοινάς
Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Μαργαρίτης Σχοινάς ©EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «είναι ευκαιρία να αποδειχτεί στην πράξη η αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρώπης».

Συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου συζήτησαν για τα θέματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου και τη συμφωνία των αρχηγών των κρατών - μελών για το πακέτο ανάκαμψης. «Μοναδική ευκαιρία», χαρακτήρισε το πακέτο ανάκαμψης ο κ. Σχοινάς, ενώ η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι είναι «ευκαιρία για την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη».

Μαργαρίτης Σχοινάς: Είναι η πρώτη εν σώματι παρουσία μου στην Ελλάδα μετά την περίοδο της καραντίνας και επιτρέψτε μου πριν απ’ όλα να σας ευχηθώ -κάτι για το οποίο είμαι σίγουρος- κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σας ως αρχηγού του κράτους. Έχουμε μπροστά μας έναν ευρωπαϊκό Ιούλιο όπου αναμένουμε με αισιοδοξία την Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία των αρχηγών-κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πακέτο ανάκαμψης και την οικονομική επανεκκίνηση. 

Πιστεύω ότι και για τη χώρα μας είναι μια μοναδική ευκαιρία, γιατί όχι μόνο θα μας δώσει πρωτοφανείς πόρους που θα μπορέσουν να στηρίξουν τη ζώσα οικονομία και κυρίως τους ασθενέστερους κι αυτούς που υπέφεραν πιο πολύ από την πανδημία, αλλά και να δώσουμε ελπίδα στους νέους Έλληνες.

Ήμουν χθες στην Πάτρα κι έλεγα ας είναι αυτή η γενιά του braindrainη τελευταία γενιά Ελλήνων που αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αλλαγή σελίδας θα μπορέσει να σημάνει ουσιαστικά και μια νέα εποχή για το οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας. 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Χαίρομαι κι εγώ που σας βλέπω από κοντά, κύριε αντιπρόεδρε. Η πανδημία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης. Όπως είπατε, το θέμα της επανεκκίνησης των οικονομιών είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις χώρες αλλά ιδίως για τη δική μας. Γιατί αυτή η γενιά του braindrain έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα προς το παρόν και μακάρι να μην κληθεί να πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο καινα πάνε τα πράγματα από δω και πέρα καλύτερα.

Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να αποδειχτεί στην πράξη η αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρώπης συνολικά. Αλλά εσείς έχετε την αρμοδιότητα και σε έναν άλλο πολύ σημαντικό τομέα, του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, που κι εκεί η χώρα μας σηκώνει τεράστιο βάρος γιατί καλείται να προστατεύσει ανθρώπους κατατρεγμένους και να συνδυάσει αυτήν την οφειλόμενη προστασία, κατά τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο, με την προστασία βεβαίως των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Αυτή την πολύ δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει κι εδώ η Ευρώπη. Προς το παρόν, παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει κι έχετε κι εσείς συμβάλει σε αυτό, περιμένουμε με ενδιαφέρον και κάποια αγωνία, τολμώ να πω, να δούμε κι εκεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη η οποία δεν ήταν στο παρελθόν τόσο επαρκής.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ