Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 18-24 Ιουνίου 2020

6 εκατ. δολάρια πωλήθηκε σε δημοπρασία η κιθάρα με την οποία έπαιξε ο Κέρτ Κομπειν στο MTV Unplugged των Nirvana το 1993

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
noumera.jpg

Τα νέα της εβδομάδας, 18-24 Ιουνίου Ιουνίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

22.370.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,1472% της Τράπεζας Πειραιώς απέκτησε εν μέσω κορωνοϊού ο Έλληνας μεγιστάνας Τέλης Μυστακίδης.

2,3 δισ. δολάρια εκτιμάται από το Forbes η περιουσία του, γεγονός που του χαρίζει τη θέση του του τρίτου πλουσιότερου Έλληνα.

55 εκατ. ευρώ φέρεται να υπεξαίρεσε από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά ο κινηματογραφικών προδιαγραφών απατεώνας Νικόλαος Κοντοστάθης. Ο Κοντοστάθης υποδύονταν το υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ο επιχειρηματίας τον πίστεψε. Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι όταν ο Κοντομηνάς τον ανακάλυψε, άλλαξε καριέρα και ξεκίνησε να υποδύεται τον γιατρό με όνομα βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία. Dr. Kontos.

3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα. Δύο εκ των οποίων ήταν ανήλικοι. Dr. Death, λοιπόν, με σενάριο κλεμμένο από την ταινία «Catch me if you can» με τον Ματ Ντέιμον.

6 εκατ. δολάρια πωλήθηκε σε δημοπρασία η κιθάρα με την οποία έπαιξε ο Κέρτ Κομπειν στο MTV Unplugged των Nirvana το 1993. Ποσό ρεκόρ φυσικά για μια κιθάρα. Στη θήκη της υπάρχουν επίσης ένα διαφημιστικό του άλμπουμ «Fell the Darkness» του συγκροτήματος Poison Idea, ένα μισοχρησιμοποιημένο πακέτο χορδών για την κιθάρα, τρεις πένες και «ένα σουέντ σακουλάκι για ναρκωτικά, το οποίο είναι διακοσμημένο με ένα μικρό, ασημένιο κουτάλι, ένα πιρούνι και ένα μαχαίρι». Πουλήθηκαν και αυτά μαζί.

334.000 δολάρια πουλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο η διάσημη λαδί ζακέτα που φορούσε ο Κομπέιν επίσης στο MTV Unplugged.

302 αντίγραφα κατασκεύασε συνολικά η αμερικανική εταιρεία μουσικών οργάνων Martin. Η κιθάρα του Κομπέιν κατασκευάστηκε το 1953 και είχε τροποποιηθεί, καθώς ο Κομπέιν ήταν αριστερόχειρας.

3,975 εκατομμύρια δολάρια ήταν μέχρι τώρα το ρεκόρ για την πώληση μιας κιθάρας. Αυτή ήταν μια Fender Stratocaster και ανήκε στον Ντέιβιντ Γκίλμουρ, κιθαρίστα των Pink Floyd, ο οποίος την πούλησε το 2019.

25.000 ευρώ είναι το ανώτατο ποσό που θα μπορούν να δανείζουν εκτός τραπεζικού συστήματος και χωρίς τα περιβόητα «τραπεζικά κριτήρια» μεταξύ των οποίων και οι εγγυήσεις, οι εταιρείες που θα λάβουν άδεια να χορηγούν μικροπιστώσεις. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες Τετάρτη από τη Βουλή και παρά τις κάποιες αρχικές αντεγκλήσεις την αδειοδότηση και την εποπτεία του «παράλληλου» τραπεζικού συστήματος θα πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

20.000 ευρώ ήταν το όριο που είχε περιγράψει ο «εμπνευστής» του νόμου, πρώην Ααντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο οποίος προετοίμαζε το νόμο λίγες ήμερες πριν τις εκλογές του 2019. Η διαφορά είναί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο κος Δραγασάκης, υπέρμαχος του “παράλληλου” τραπεζικού συστήματος, ήθελε να διατηρήσει η Κκυβέρνηση το δικαίωμα αδειοδότησης. Επικίνδυνα πράγματα…

200 εκ. δολάρια σε μαύρους επιχειρηματίες θα διαθέσει το Facebook όπως ανακοίνωσε η Chief Operating Officer της εταιρείας Σέριλ Σάντμπεργκ.

32 εκατομμύρια χρήστες του Google Chrome έχουν πέσει θύματα μαζικής παρακολούθησης όπως αποκάλυψαν στο Reuters ερευνητές της Awake Security.

70 add-ons από το επίσημο Chrome Web Store αφαίρεσε ήδη η εταιρεία όταν ενημερώθηκε σχετικά με το ζήτημα από τους ερευνητές τον προηγούμενο μήνα.

38 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο στην πόλη Βερχογιάνσκ, στην ανατολική Σιβηρία, το περασμένο Σάββατο. Η περιοχή βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο. Η μέση θερμοκρασία στην πόλη είναι 13,2 βαθμοί Κελσίου.

-67,8 βαθμοί Κελσίου είναι το παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στον πλανήτη και το κατέχει –μαντέψτε– επίσης η πόλη του Βερχογιάνσκ. Ως «προφήτες της δυστυχίας» είχε καταγγείλει όσους μιλούν για κλιματική αλλαγή ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας φέτος στο 50ο φόρουμ του Νταβός, παρούσης μάλιστα της Γκρέτα «Ρόζα» Τούμπεργκ. Μέχρι και ο Θαναθάκηθ θα συντασσόταν μαζί της.

20 εκατ. ευρώ κόστισε συνολικά η καμπάνια της κυβέρνησης για το «Μένουμε σπίτι» και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο διανομής τους ενώ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «αντί απαντήσεων για τα ανύπαρκτα Μέσα, υπεκφεύγει με διαρροές χυδαίων συμψηφισμών για το τι έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, για να κερδίσει χρόνο και να μαγειρέψει τα νούμερα».

2328/1995 ήταν ο νόμος Βενιζέλου που προέβλεπε την υποχρεωτική ποσόστωση στη διανομή κρατικής διαφήμισης μεταξύ των ΜΜΕ της Αθήνας και της επαρχίας. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως καταγγέλλουν οι εκδότες της επαρχίας. Το 30% της δαπάνης έπρεπε να πηγαίνει στην περιφέρεια.

3 χρόνια κυκλοφορίας έπρεπε να συμπληρώσει μια νέα εβδομαδιαία εφημερίδα για να έχει το δικαίωμα δημοσίευσης δημόσιας διαφήμισης μέχρι πρότινος. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το νόμο και έτσι διάφοροι νεόκοποι εκδότες είδαν τη ρεκλάμα να αυγατίζει.

10 εκατ. ευρώ είχε διατεθεί εντός του 2018 στον Τύπο και μικρότερο μέρος του στα διαδικτυακά μέσα «προκειμένου να προβληθούν οι πολιτικές των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών», όπως μάλιστα είχε προαναγγείλει η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή». Και χωρίς κορωνοϊό.

24.800 ευρώ έλαβε η εφημερίδα «Documento» το 2019 για να διαφημίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο εκδότης της εφημερίδας.

3.101 πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν το 2019. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά διεξάγονται 8 διαδηλώσεις. Είμαστε λαός με αιτήματα.

11.391 διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2010, όταν εμφανίστηκε η οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι γίνονταν πάνω από 31 διαδηλώσεις ημερησίως, μέσα και τα Σαββατοκύριακα. Ο ορισμός της κατάχρησης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πόσοι αντιμνημονιακοί επέλεξαν στη συνέχεια τον ασφαλή δρόμο της κολωτούμπας.

150-200 αστυνομικοί απασχολούνται καθημερινά για την επιτήρηση και περιφρούρηση των πορειών. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των πορειών με υποχρεωτική ενημέρωση για τη διεξαγωγή τους και με ευθύνη του διοργανωτή για τις ζημιές. Προσωρινά τουλάχιστον αυτή η κυβερνητική επιλογή, μάλλον θα αυξήσει τον όγκο των διαμαρτυριών διότι συνδικαλισμός χωρίς πορεία είναι σαν χωριάτικη χωρίς φέτα.

20 πυροσβεστικά οχήματα δώρισε η Παπαστράτος στο ελληνικό δημόσιο και ενώ ήδη ξεκίνησε η «περίοδος των πυρκαγιών». Εύγε.

1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα.

42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση την Παρασκευή, με την οποία κατηγορούν μεταξύ άλλων την κυβέρνηση για απουσία προληπτικών μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αναζητώντας αντίστοιχες δράσεις από προηγούμενα έτη ανακάλυψα ότι την ίδια ακριβώς ερώτηση είχε καταθέσει και το 2010 ο τότε Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αττικής Θανάσης Λεβέντης. Έτσι χτίζονται οι παραδόσεις.

70 σελίδες συνιστούν τον φάκελο της ΕΥΠ για το κύκλωμα που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια με σκοπό την εξόντωση όσων ήταν αντίθετοι με την κυβέρνηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά, η οποία αποκάλυψε το θέμα.

1.000.000 ευρώ μηνιαίως εκτιμώνται σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα έσοδα του κυκλώματος από παράνομες δραστηριότητες.


Δύσκολα νούμερα με πολλά μηδενικά
«Παλεύαμε με τα θηρία και μας πέταγαν πέτρες από τις κερκίδες» είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που συνάντησε κατά την προσπάθεια εφαρμογής της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας. Στη συνέχεια αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ είπε ότι πρέπει: «να ανοίξουμε διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Μέσα σε αυτές δεν βάζω τη ΝΔ». Έχουν περάσει χρόνια αλλά θυμάμαι ότι οι «προοδευτικές δυνάμεις» στις οποίες αναφέρεται αντιδρούσαν επίσης σφόδρα σε κάθε μεταρρύθμιση. Βεβαίως μετά «μπολιάστηκε» ο χώρος με μικροποσότητες ΠΑΣΟΚ and the rest is history. Ίσως αυτό να έκανε τον πρόεδρο να θεωρήσει τον χώρο «προοδευτικό» και να επιδιώξει τον διάλογο μαζί τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ