- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας
«Η χώρα ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα»
«Η Ελλάδα είναι έτοιμοι να δεχτεί τουρίστες και η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε ο Στέλιο Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και τόνισε: «Η χώρα ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα της στην πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Την 1η Ιουλίου ανοίγουν για πτήσεις από το εξωτερικό όλα τα αεροδρόμια της χώρας και είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας.
»Διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια σαφώς μικρότερη πίτα και στέλνουμε μήνυμα για ένα ευχάριστο καλοκαίρι σε μια ασφαλή χώρα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες και η Πολιτική Προστασία παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν γίνονται» και έκανε αναφορά σε όσα ο πρωθυπουργός επεσήμανε κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε την Κυριακή στην Πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών με θέμα την «εξάλειψη του COVID-19». Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι, «η Ελλάδα είναι ασφαλής. Οι γιατροί μας και το κράτος έχουν πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας. Η οικονομία μας έχει ξεκινήσει και ο Τουρισμός μας κάνει τα πρώτα οργανωμένα του βήματα. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας μας επιτρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση σε όλη την επικράτεια, ενώ ειδικά σχέδια έχουν καταστρωθεί, ώστε να εντοπίζεται, να ιχνηλατείται και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα και γρήγορα κάθε ενδεχόμενο κρούσμα».
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Έτσι το βασικό θέμα που απασχολεί τις ευρωπαϊκές ηγεσίες - η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης - παραπέμφθηκε στην επόμενη Σύνοδο που θα γίνει στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και ζήτησε να διατηρηθούν ως έχουν το ύψος του συνολικού ποσού, η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, αλλά και η κλείδα κατανομής».
Αναφορικά με την προσπάθεια στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια, που ανέπτυξε από την πρώτη στιγμή, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Με στόχο να κρατηθεί αλώβητος ο παραγωγικός ιστός και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, έτσι ώστε όλοι μαζί να βρεθούμε, το συντομότερο δυνατό, όρθιοι στο δρόμο της ανάκαμψης».
Και είπε χαρακτηριστικά: «Ανάμεσα στα εργαλεία που προσφέρονται την ώρα αυτή ή καταρτίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα επισημαίνονται: Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση -που ήδη ολοκληρώθηκε- συμμετείχαν 52.494 επιχειρήσεις που έλαβαν συνολικά 602 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό 94% οι επιχειρήσεις που ενισχύονται από το πρόγραμμα έχουν μέχρι 20 εργαζόμενους, είναι δηλαδή κυρίως μικρές επιχειρήσεις.
» Το 86% του συνόλου έχουν από 1 έως 50 εργαζόμενους και πήραν το 80% των πόρων που διατέθηκαν. Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, πρόκειται να διατεθεί 1,4 δισ. ευρώ και να ενισχυθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ήδη μεγάλη, καθώς - σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, έχουν κάνει ήδη αίτηση περίπου 47.000 επιχειρήσεις.
» Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Ήδη -όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα- έχουν εγκριθεί και προωθηθεί στις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ. Καλούνται τώρα οι τράπεζες να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και την εκταμίευση των ποσών. Είναι προς το συμφέρον τους και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
» Δικαιούχοι θα είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είτε θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, είτε ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι θα είναι επίσης τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Η έκπτωση αυτή επεκτείνεται, με το ίδιο νομοσχέδιο, και για τον Ιούνιο της
» Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Στη διευκόλυνση αυτή προστίθεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η αποπληρωμή των οφειλών αυτών θα ξεκινήσει το 2012 και μπορεί να γίνεται είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις. Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους. Η μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, την οποία ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, και, σε κάθε περίπτωση, θα είναι γενναία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «με διττό στόχο τη στήριξη της τουριστικής μας βιομηχανίας και την ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους. Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής των παρόχων στο πρόγραμμα και στις 29 Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους -μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr - η οποία θα λήξει στις 5 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει φέτος προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ - τριπλάσιο σε σχέση με πέρσι - και θα καλύψει 300.000 δικαιούχους υπερδιπλάσιους σε σχέση με πέρσι».
Επίσης ότι «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ οι συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν - όπως και τους προηγούμενους μήνες - σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ), θα καταβληθούν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τους σήμερα και στις 24 Ιουνίου. Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 26 Ιουνίου. Οι συντάξεις του Δημοσίου, των τέως ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 29 Ιουνίου. Λίγο αργότερα, στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε περίπου 250.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων, ενώ στο τέλος Ιουλίου για πρώτη φορά θα πληρωθούν μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.