Πολιτικη & Οικονομια

Πικραμμένος και Βενιζέλος στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Θεσμοί, Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Ατομική Ευθύνη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παναγιώτης Πικραμένος και Ευάγγελος Βενιζέλος αντάλλαξαν απόψεις για τη Δικαιοσύνη στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Παναγιώτης Πικραμένος και Ευάγγελος Βενιζέλος αντάλλαξαν απόψεις για τη Δικαιοσύνη στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Παναγιώτης Πικραμμένος και Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησαν στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το στοίχημα της Δικαιοσύνης

«Αν χάσουμε το στοίχημα της Δικαιοσύνης, κινδυνεύουμε να χάσουμε και το στοίχημα της οικονομίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας σε συζήτηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, 

Ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Βενιζέλος, συζήτησαν με τον δημοσιογράφο, Πάσχο Μανδραβέλη, τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες της, αλλά και να βοηθηθεί συνολικά η χώρα, οι επενδύσεις και η οικονομία.

Οι δύο έγκριτοι νομικοί παρουσίασαν τις παθογένειες της δικαιοσύνης και έκαναν κάποιες προτάσεις για το μέλλον, καθώς ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκινά τις διαβουλεύσεις για να καταθέσει στον πρωθυπουργό της προτάσεις του.

«Για να κάνουμε μία άλλη δικαιοσύνη, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα νέα παιδιά που έρχονται για να γίνουν δικαστικοί λειτουργοί. Να τους εμφυσήσουμε μία νέα νοοτροπία ήδη από τη σχολή» τόνισε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, οι προαγωγές στο δικαστικό σώμα πρέπει να γίνονται όχι μόνο με την πάροδο των ετών, αλλά και με ουσιαστικές προϋποθέσεις, κάτι σαν αυτό που συμβαίνει με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερους παραστάτες των δικαστικών λειτουργών και νέους δικηγόρους, τονίζοντας ότι η αλλαγή στη δικαιοσύνη είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του.

«Θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος, ειδικά ο αδύναμος, να προσλαμβάνει την ιδέα μιας δικαιοσύνης που είναι γρήγορη, δίκαιη, ανθρώπινη, αποτελεσματική» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι το δικηγορικό σώμα πρέπει, από την πλευρά του, να πιστέψει στις εναλλακτικές μορφές απονομής δικαιοσύνης, όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία, και κάλεσε τους πάντες να βοηθήσουν για να ανθίσουν αυτοί οι εναλλακτικοί θεσμοί ώστε η απονομή δικαιοσύνης να είναι πιο αποτελεσματική.

Οι δύο νομικοί συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει χρήση των ψηφιακών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ ο κ. Πικραμμένος κάλεσε τους δικηγόρους να καταλάβουν ότι χρειάζονται αλλαγές και να μην επιμένουν σε αναχρονιστικά αιτήματα.

«Αν αναδείξουμε το θέμα της δικαιοσύνης ως προτεραιότητα για την ανάταση της χώρας, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Πικραμμένος κατέθεσε την εμπειρία του από το ΣτΕ όταν επιχείρησε να φτιάξει τμήμα για εκδίκαση θεμάτων επενδύσεων.

«Δε θέλω δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στη δικαιοσύνη. Θέλω ανταγωνισμό. Να μπουν δικηγόροι, Πανεπιστημιακοί. Τα μνημόνια, για παράδειγμα, είχαν θέματα που δυσκόλευαν τους δικαστές. Πρέπει να ταρακουνήσουμε τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο μεγάλος επενδυτής που θα έρθει στη χώρα μας θα φροντίσει να κάνει σύμβαση που θα κυρωθεί από τη Βουλή και θα προβλέπει τα πάντα, μεταξύ τους και διαιτησίες.

Όμως το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τον μικρό επενδυτή. «Δε θα βαδίσουμε στο μέλλον με δάνεια και επιδοτήσεις από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Πρέπει να θέσουμε το πλαίσιο για επενδύσεις» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, ο Παναγιώτης Πικραμμένος απάντησε ότι το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» δεν μπορεί να ξαναϋπάρξει. Σίγουρα, το πρώτο μέλημα είναι η υγεία των πολιτών, αλλά θα πρέπει να μην καταρρεύσει η οικονομία.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.