- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
3 δισ. ευρώ, επιτόκιο 1,55%, άντλησε το Δημόσιο με το 10ετές ομόλογο
Είναι η τρίτη φορά που δανείζεται φέτος το ελληνικό Δημόσιο
Η ζήτηση που εμφανίστηκε για το 10ετές ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 16,5 δισ. ευρώ, επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό δανεισμού.
Με επιτόκιο 1,55% το ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα τελικώς 3 δισ. ευρώ από την αγορά εκδίδοντας νέο δεκαετές ομόλογο.
Η ισχυρή ζήτηση που εμφανίστηκε, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ, επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό του δανεισμού, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σχολιάζοντας την επιτυχή έκβαση της νέας έκδοσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που δανείζεται φέτος το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές καθώς είχαν προηγηθεί η έκδοση 15ετών ομολόγων 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,88%, και η έκδοση 7ετών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%.
Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.
Με την έκδοση αυτή ενισχύονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε 36,6 δια. ευρώ (10,2 δισ. ευρώ διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης + 10,7 δισ. ευρώ διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης + 15,7 δισ. ευρώ το "μαξιλάρι" ασφαλείας του ESM).
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης . Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,48% την Παρασκευή έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,74% από 1,80% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας
Στην αγορά συναλλάγματος διατηρείται και σήμερα η άνοδος ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1.1363 δολ. από το επίπεδο του 1,1290 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται στο νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1294 δολ.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.