Πολιτικη & Οικονομια

Στα «σκυλιά» της Ιστορίας

Είναι καιρός να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα Τραμπ και η Αμερική να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mural για τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου αναλύει με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πώς η Αμερική του Τραμπ «μίκρυνε» από κάθε άποψη.

Εδώ και τριάμιση χρόνια η Αμερική δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ακριβώς όπως δεν μπορούσε να αναπνεύσει επί 9 λεπτά και ο Τζωρτζ Φλόιντ ξεψυχώντας κάτω από το γόνατο του ένστολου δολοφόνου του. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό ρατσιστικής βίας, από αυτά που μαυρίζουν κατά καιρούς την αμερικανική πραγματικότητα. Πρόκειται για τη συνειδητή κορύφωση της επικίνδυνης πολιτικής μιας προεδρικής θητείας που τελειώνει ανεμίζοντας από το ξεκίνημα ως το τέλος της την ίδια πάντα σημαία. Τη σημαία του διχασμού του αμερικανικού λαού. 

Η καθολική εξέγερση των πολιτών, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, εκφράζει τη συσσωρευμένη αγανάκτησή τους απέναντι στη ακραία λαϊκιστική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στο εσωτερικό και στην πολιτική αποξένωσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τις παραδοσιακές συμμαχικές δεσμεύσεις της. Τα χρόνια της προεδρίας του ήταν αρκετά για να αποκαλυφθεί, με τραγικές για τη χώρα και τον κόσμο συνέπειες, το πραγματικό περιεχόμενο του προεκλογικού του συνθήματος «να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη».

Στην πραγματικότητα, η Αμερική του Τραμπ «μίκρυνε» από κάθε άποψη. Η υπερδύναμη που παρέδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενισχυμένη με το διεθνές κύρος και την υπευθυνότητά του, δεν υπάρχει πια. Στη θέση της υπάρχει μια χώρα κλεισμένη στα σύνορά της που ήρθε σε ρήξη με τους κυριότερους ευρωπαίους και νατοϊκούς συμμάχους της και έκανε τους εμπορικούς πολέμους αιχμή της οικονομικής της πολιτικής. Ο Τραμπ δεν δίστασε να αποχωρήσει από την ιστορική για τον πλανήτη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε και την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών κι από τον ΠΟΥ. Μια νέα ισορροπία του τρόμου απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Το μόνο που «κατάφερε» ο Τραμπ είναι να ηγείται της συμμαχίας των πιο επικίνδυνων λαϊκιστών ηγετών του κόσμου.

Ο χειρισμός της πανδημίας και των τραγικών της συνεπειών ήταν το κύκνειο άσμα της χειρότερης ίσως προεδρικής θητείας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφού προσπάθησε με μανία, όλα αυτά τα χρόνια, να καταστρέψει το σύστημα υγείας του Ομπάμα, παρέδωσε τους Αμερικανούς ανυπεράσπιστους στον φονικό ιό. Ο απάνθρωπος κυνισμός με τον οποίο θυσίασε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων πολιτών και ο αβάσταχτος λαϊκισμός ενός αλλοπρόσαλλου ηγέτη θα ακολουθούν για καιρό την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αμερική ωστόσο, δεν είναι η «μικρή» χώρα που θα παραδώσει σε μερικούς μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η μεγάλη πολυπολιτισμική χώρα των ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά για να ζήσουν και να προοδεύσουν, των ανθρώπων που απορρίπτουν τον ρατσισμό, που δεν ανέχονται την «ξεσκέπαστη» πλέον Κου Κλουξ Κλαν να δηλητηριάζει τη ζωή τους, που προσβάλλονται από τις ακραίες συμπεριφορές αυτού του Προέδρου. Η εικόνα αγκαλιασμένων πολιτών και αστυνομικών να συμπορεύονται σε πολλές πόλεις, είναι η καλύτερη απάντηση στη ρητορική του μίσους και του διχασμού.

«Με άγρια σκυλιά και φρικτά όπλα» απείλησε ο σημερινός Πρόεδρος τους πολίτες που πολιορκούν καθημερινά τον Λευκό Οίκο. Κι επειδή δεν του φάνηκαν αρκετά για να τον προστατεύσουν, έσπευσε να κρυφτεί στα υπόγεια της κατοικίας του. Την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου ωστόσο, τίποτα δεν θα τον προστατέψει από την ψήφο των Αμερικανών. Είναι καιρός να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα Τραμπ και η Αμερική να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η Ιστορία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ