Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 28 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2020

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πίεζε τον λαιμό του George Floyd ο αστυνομικός Derek Chauvin

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 743
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
am-i-next-plakat.jpg

Τα νέα της εβδομάδας, 28 Μαΐου - 3 Ιουνίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πίεζε τον λαιμό του George Floyd ο αστυνομικός Derek Chauvin με αποτέλεσμα τον θάνατο του πρώτου στη συνοικία Powdrehorn της Μινεάπολης στην πολιτεία της Μινεσότα των ΗΠΑ την προηγούμενη Δευτέρα 25 Μαΐου.

2 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα εξ αυτών, ο Floyd ήταν ήδη αναίσθητος ενώ εξαρχής οι αστυνομικοί του είχαν φορέσει χειροπέδες και τον είχαν ξαπλώσει με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο. 

18 καταγγελίες βάρυναν ήδη προηγουμένως τον θύτη, δύο εκ των οποίων κατέληξαν με επίσημη επίπληξη από την υπηρεσία του.

12 χρόνια ο Floyd και ο Chauvin εργάζονταν για τον ίδιο εργοδότη σε διαφορετικές βάρδιες. Ειδικότερα, εργάζονταν ως φρουροί ασφαλείας στο latin νυχτερινό κέντρο El Nuevo Rodeo, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του club.

16.000 λέξεις χρησιμοποιεί καθημερινά ο μέσος ενήλικας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Science το 2007. O POTUS Donald Trump έχει βαλθεί να διαψεύσει την έρευνα ποστάροντας στο Τwitter κυρίως «τσιτάτα», όπως LAW & ORDER, FAKE NEWS, STRENGTH και TIME FOR A CHANGE, τα οποία εξοργίζουν έτι περαιτέρω τους διαδηλωτές. Ίσως καλύτερα βέβαια με τα «τσιτάτα» γιατί τα μακροσκελή ποστ του τινάζουν στον αέρα κάθε είδους εγκέφαλο με την απλοϊκότητα της σύνταξης και την παβλοφική επανάληψη λέξεων όπως BAD PEOPLE, LAMESTREAM MEDIA (χωρατό-παράφραση του mainstream) και φυσικά… FAKE NEWS.

7 ώρες κράτησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον τα ξημερώματα της Δευτέρας, εξαιτίας συνεχών ταραχών και διαδηλώσεων κοντά στον Λευκό Οίκο. Το ζεύγος Τραμπ αναγκάστηκε να οδηγηθεί για μία ώρα στο καταφύγιο της προεδρικής κατοικίας.

16 προσαγωγές πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία για την «παρέμβαση» Ρουβίκωνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η «παρέμβαση» συνίστατο στη ρύπανση του χώρου με «τρικάκια» που έγραφαν «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Φυσικά τα «τρικάκια» σκουπίστηκαν άμεσα και αν δεν υπήρχαν τα media ουδείς θα μάθαινε το συμβάν. Όπως δεν καταλάβαμε κι εμείς οι υπόλοιποι το σκεπτικό με το οποίο οι Ρουβίκωνες τιμωρήθηκαν για επικίνδυνη οδήγηση. Κόντρες κάνουν ή επανάσταση;

5 λέξεις καταφέραν να ενώσουν ακόμη και τους ορκισμένους ανταγωνιστές κατά του ρατσισμού. «For once, Don’t Do It» ήταν το σύνθημα της καμπάνιας που ανέβασε η Nike στο Twitter με αφορμή τη δολοφονία Floyd και άμεσα η Adidas αναμετέδωσε το tweet. Chapeau.

«For once, Don’t Do It»: Το σύνθημα της καμπάνιας που ανέβασε η Nike στο Twitter με αφορμή τη δολοφονία Floyd και η Adidas αναμετέδωσε το tweet

200 χρόνια συμπληρώνονται τον επόμενο χρόνο από την επανάσταση του 1821 και οι αντιδράσεις για τις επιλογές της «επιτροπής Γιάννας» πυκνώνουν, δίδοντας ταυτόχρονα και δημοσιότητα. Ήταν προφανές ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο καθώς ισχύει και εδώ η ρήση του επιθεωρητή Κάλαχαν σχετικά με τις γνώμες. Επιλέγω να αναφέρω μία. Αυτή του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος σε άρθρο του επισήμανε ότι: «Είναι συνεπώς αναγκαίο να επαναδιατυπωθεί η ίδια η φιλοσοφία του εορτασμού της επετείου της Επανάστασης της Ανεξαρτησίας που διεξάγεται υπό συνθήκες “επαναστατικές”». 

6 μίλια μακριά από ελληνικό έδαφος προτίθεται να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες μια τουρκική εταιρεία η οποία κατέθεσε σχετικό αίτημα προς το τουρκικό κράτος, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ. Το περίεργο δεν είναι ότι οι περιοχές αυτές είναι εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας αλλά ότι δεν περιλαμβάνονται ούτε στο ψευτοσύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

32 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από το ταμείο ανάκαμψης, αν εγκριθεί από τα κράτη μέλη η πρόταση της Κομισιόν. Τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν σε απευθείας επιχορηγήσεις (ανεπίστρεπτες) και τα υπόλοιπα 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Με τέτοια ένεση στο ταμείο, όσοι προέβλεπαν ή θεωρούσαν σίγουρες τις εκλογές στο προσεχές διάστημα αναφωνούν πλέον «πίσω Γιάννη τα καράβια».

18% του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το ποσό που θα λάβει η χώρα μας από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ.

82,2 δισ. ευρώ θα λάβει η Ισπανία. Είναι το μεγαλύτερο ποσό σε απόλυτα νούμερα αλλά αντιστοιχεί σε μόλις 6,6% του ΑΕΠ της.

115 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο για τη στήριξη των αερομεταφορών. Μεταξύ άλλων μειώνει το ΦΠΑ σε 13% και αποζημιώνει κάθε προσφερόμενη θέση με 20 ευρώ. Εντούτοις, η Aegean θεωρεί τα μέτρα «προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά λίγα».

30.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάιο σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για δουλειές που αφορούν τομείς οι οποίοι επαναλειτουργούν και αφορούν τόσο σε συμβάσεις πλήρους όσο και μερικής απασχόλησης.

3, 4 ή και 5 ημέρες αποβολή θα μπορούν να επιβάλλουν ξανά οι καθηγητές στους άτακτους μαθητές, όπως προβέπεται στον νέο νόμο Κεραμέως. Επανέρχεται και η «διαγωγή» στους τίτλους σπουδών, αλλά και τα λατινικά.

10 τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ο μέσος όρος του απολυτηρίου για την προαγωγή στην επόμενη τάξη του λυκείου αντί 9,5 που ήταν μέχρι σήμερα. Αντίθετα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μετατίθεται για το 2021, δίνοντας πραγματικό νόημα στη φράση «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει».

22,7% αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις 340 προϊόντων στο σούπερ μάρκετ κατά την περίοδο της καραντίνας.

492,1% αυξημένος ήταν ο τζίρος των αντισηπτικών, σύμφωνα με μέτρηση της εταιρείας IRI, η οποία ειδικεύεται στις συγκεκριμένες μετρήσεις.

38,7% των γαλακτοκομικών καταλήγουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Πάτρας.

4,7% των ζυμαρικών επίσης πετάχτηκαν, παρότι μιλάμε για προϊόντα με μακρά ημερομηνία λήξης.

1,2 δισ. δολάρια αποτιμήθηκε η αξία της εταιρείας Kylie Cosmetics, ιδιοκτησίας της Κάιλι Τζένερ, ετεροθαλούς αδελφής της Κιμ Καρντάσιαν, κατά την πώλησή της στην εταιρεία Coty τον περασμένο Νοέμβριο. Το περιοδικό Forbes όμως αποκάλυψε ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι παραποιημένα.

Kylie Jenner

125 εκατ. δολάρια ήταν οι πωλήσεις της εταιρείας το 2018 ενώ η οικογένεια υποστηρίζει ότι ανέρχονται σε 360 εκατ. δολάρια.


Δύσκολα νούμερα με πολλά μηδενικά

«Και δεν μας αντέχετε με τίποτα, γιατί πολύ απλά είμαστε καλύτερές σας. Γιατί έχουμε ζωή, έχουμε στόχους». 

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από την απάντηση της Έλενας Ακρίτα στο άρθρο της Σοφίας Γιαννακά, η οποία τόλμησε να αμφισβητήσει με δηκτικό τρόπο την αυθεντία της.

Η κυρία Ακρίτα μετά το ρεσιτάλ μετριοπάθειας, συνέχισε κανονικά τις εργασίες της επιτιθέμενη στον Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο και προέτρεψε «να πουλήσει κανένα μάθημα της σχολής του» και «να ζήσει χωρίς αυτήν». Στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, ήταν η κυρία Ακρίτα που ασχολήθηκε με τον κύριο Γεωργιάδη και μάλιστα πολλάκις και ποικιλοτρόπως. Σίγουρα πάντως όχι μόνο ασκώντας κριτική στις υπουργικές του επιδόσεις. Μία απ’ αυτές τις φορές μάλιστα αναπαρήγαγε μία χυδαία, κατασκευασμένη φωτογραφία με τη σύζυγό του. Ευτυχώς μόλις αντελήφθη την γκάφα, την απέσυρε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ