Πολιτικη & Οικονομια

Μείωση ΦΠΑ και εισφορών: Τι ισχύει και ποιους αφορά

Στο 13% ο ΦΠΑ, μείωση 0,9% των ασφαλιστικών εισφορών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε προϊόντα και υπηρεσίες - Μείωση και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά 0,9%.

Αλλαγές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εγκαινιάζονται σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020, με τις σημαντικότερες να αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%.

Συγκεκριμένα, η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας θα αφορά τα εξής προϊόντα:

  1. Μεταλλικό νερό
  2. Αναψυκτικό τύπου κόλα
  3. Λεμονάδα-Λεμονίτα
  4. Πορτοκαλάδα
  5. Βυσσινάδα
  6. Παγωμένο τσάι
  7. Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
  8. Καφές, τσάι
  9. Υποκατάστατο γάλακτος
  10. Σοκολατούχο γάλα
  11. Φρουτοχυμός
  12. Νέκταρ χυμών
  13. Τονωτικά παρασκευάσματα
  14. Ισοτονικά παρασκευάσματα
  15. Ενεργειακά ποτά

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει και στις παρακάτω:

  1. Εισιτήρια κινηματογράφων
  2. Αεροπορικά εισιτήρια
  3. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
  4. Συγκοινωνίες (μεταφορές προσώπων)

Εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Ακόμα, από σήμερα, μειώνεται στο 1,20 ευρώ (από 1,40) η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στον ΟΑΣΑ. Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το εισιτήριο του ΟΑΣΘ θα κοστίζει 0,90 ευρώ. Μειώσεις, ωστόσο, θα γίνουν και στις τιμές άλλων προϊόνων μετακίνησης ενώ θα υπάρξουν και δωρεάν πιστώσεις χρόνου για την περίοδο που κράτησαν τα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που τις είχαν προμηθευτεί πριν την πανδημία του κορωνοϊού και δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν λόγω περιοριστικών μέτρων, έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν αυτομάτως δωρεάν την κάρτα τους για έναν μήνα.

Όσοι είχαν αγοράσει μηνιαίες, πολλαπλών μηνών και ετήσιες προβλέπεται να πάρουν δωρεάν προϊόν με πρόσθετο χρόνο 55 ημερών, το χρονικό διάστημα που διήρκησαν τα μέτρα. Η διαδικασία της ανανέωσης θα γίνεται αυτόματα, όταν ο κάθε χρήστης θα πραγματοποιεί την πρώτη ανανέωση της κάρτας. Ειδικά για τους νέους χρήστες ετήσιων καρτών θα δοθούν επιπλέον 37 μέρες (οι οποίες αντιστοιχούν σε έκπτωση 10% που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής). Με άλλα λόγια αντί για 365 ημέρες μετακίνησης, θα παίρνουν 402 ημέρες.

Ασφαλιστικές εισφορές

Τέλος, από σήμερα θα ισχύσει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 μονάδες και θα αφορά τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο αυτό έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και στοχεύει στην επανάκαμψη της απασχόλησης και ειδικότερα στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας στοχεύει να φτάσει τις εισφορές στο 5% ως το 2023. Μάλιστα, η περικοπή του 0,9% επιμερίζεται ως εξής: 0,48% για τις κρατήσεις του εργοδότη και 0,42% για αυτές του εργαζομένου. Σε χρήματα αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως θα υπάρξει αύξηση από 2,7 ως και 27 ευρώ για τους εργαζομένους ενώ οι εργοδότες θα έχουν όφελος από 3 ως 31 ευρώ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ