Πολιτικη & Οικονομια

Καιρός να ανοίξουμε φτερά

27003-59245.jpg
Σπύρος Πέγκας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65118-131093.jpg

Ήθελα να ταξιδέψω και συγκεκριμένα να πετάξω αφού οι επιλογές μου πλέον ως κάτοικου της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν και οι τιμές των εισιτηρίων μειώθηκαν, όμως ήρθε ο Μπαλτάκος και με... προσγείωσε! Όχι πως με ξάφνιασε η ακροδεξιά πλευρά αυτής της κυβέρνησης που μόνο στο παρασκήνιο δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι λειτουργούσε, όχι πως με ξάφνιασε η αντιμετώπιση του θέματος από μέρος των ΜΜΕ που έχουν δώσει τα «διαπιστευτήριά» τους πολλάκις στο παρελθόν, όχι δυστυχώς πως με ξάφνιασε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αυτής χώρας που επιδιώκουν διακαώς να «ξεγελαστούν» μήπως και δεν χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με την δική τους ευθύνη που δεν είναι ποτέ κάποια άλλη παρά η επιλογή της ψήφου.

Είναι όμως εξαιρετικά λυπηρό να βλέπει κανείς πως ακόμη και σήμερα, μετά από τόσες ήττες, η ίδια χρεοκοπημένη λογική εξακολουθεί να είναι τελικά κυρίαρχη. Ακόμα και τώρα λοιπόν, γαντζωμένη με τα νύχια στην άκρη της αβύσσου, προσπαθεί να επιβάλει τους όρους του παιχνιδιού και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε είναι πρόθυμη να μεταφέρει το παιχνίδι στην άβυσσο όπου πρόκειται να καταλήξει.

Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη καθηλωμένη στο έδαφος εδώ και πολύ καιρό, προσπαθεί και καταφέρνει βήμα – βήμα να ανοίξει τους ορίζοντές της και παράλληλα τις πόρτες της σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Οι συστηματικές προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αλλαγή του μοντέλου διακυβερνησης της πόλης και της ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης φέρνει αποτελέσματα. Οι προσπάθειες αυτές γίνονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που μας έδειχναν τόσα χρόνια και επιμένουν ορισμένοι να υποστηρίζουν ότι είναι ο μοναδικός. Γίνονται με ανατροπές και σκληρή δουλειά και στοχεύουν μόνο στη βελτίωση της κατάστασης για τους πολίτες χωρίς να αποσκοπούν σε άλλου είδους οφέλη και χωρίς να υπολογίζουν οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Από τις αρχές Απριλίου το Αεροδρόμιο Μακεδονία συνδέεται με την Αθήνα και άλλους σημαντικούς προορισμούς με νέες πτήσεις χαμηλού κόστους μέσω της εταιρείας Ryanair. Από την πρώτη Μαΐου πλήρης θα είναι και η σύνδεση της πόλης της Θεσσαλονίκης με όλους τους προορισμούς του αεροπορικού μεταφορέα Turkish Airlines μέσω της δεύτερης καθημερινής πτήσης της εταιρείας που έρχεται στον αερολιμένα της πόλης. Μία εμπλουτισμένη αεροπορική σύνδεση αποκτά η Θεσσαλονίκη και με την πόλη του Βελιγραδίου με δύο καθημερινές πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Air Serbia. Και ακολουθούν η Transavia, η SAS, ακόμα και η Swiss που επιστρεφει τεστάροντας και πάλι τον προορισμό. Τέλος, υπάρχει και η πρώτη αεροπορική εταιρεία της μετά κρίσης εποχής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Ellinair. Με λίγα λόγια μπορείς πλέον να βρεθείς μέσα σε μια ημέρα από τη Θεσσαλονίκη σε κάθε γωνιά του κόσμου και μάλιστα μπορείς να το κάνεις όσο πιο οικονομικά γίνεται.

Κι αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να βολεύει τους ταξιδιώτες αλλά όχι και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ο δήμος ρίχνει το βλέμμα του και προς αυτή την πλευρά και στέκεται στο πλευρό του κλάδου με προτάσεις και ενέργειες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες.

Η φιλοξενία των τουριστικών γραφείων στον μεγάλο δικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά με στόχο την προώθηση του τουρισμού της Θεσσαλονίκης στον οποίο θα προβάλλονται όλες οι πληροφορίες για τον επισκέπτη της πόλης σχετικά με τα τουριστικά αξιοθέατα, τα μνημεία, τα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς επίσης το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς τους τουριστικούς πράκτορες για την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καλών πρακτικών με αντίστοιχες ενώσεις του εξωτερικού και ειδικότερα χωρών της Ε.Ε., είναι ορισμένες μόνο ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση. Τα νούμερα των διανυκτερευσεων ξενων επισκεπτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης ειναι τα τελευταια τρια χρόνια συντριπτικά: 358 % αύξηση από το Ισραήλ, 266 % από την Τουρκία, 371% από τη Ρωσία.

Μπορεί κάποιοι να θέλουν να μας κρατήσουν χαμηλά, ακόμα και να μας θάψουν βαθιά στο σκοτάδι. Καιρός να τους σταματήσουμε. Καιρός να πάρουμε φόρα και να ανοίξουμε φτερά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ