Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κικίλιας στην Ογκολογική Παίδων «Μ. Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Αφορμή η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Κικίλιας
Ο Βασίλης Κικίλιας στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ»© Eurokinissi

Επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Επίσκεψη στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την πραγματοποίηση της πρώτης εξατομικευμένης θεραπείας από το μοναδικό στην χώρα μας Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους. H θεραπεία που έγκειται στην χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα εφαρμόστηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών δίνοντας του ελπίδα ζωής εκεί όπου όλες οι άλλες θεραπείες δεν είχαν προοπτική.

Ο κ. Κικίλιας συνεχάρη από κοντά τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριο Μανώλη Παπασάββα και την ομάδα που πραγματοποίησε την επαναστατική αυτή θεραπεία, με επικεφαλής το Παιδίατρο Αιματολόγο-Ογκολόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Δρ. Ευγένιο Γουσέτη, καθώς και να πληροφορηθεί αναλυτικά για την πορεία υγείας του μικρού ασθενούς.

Επίσης αναγνωρίζοντας την μεγάλη της προσφορά, ο κύριος Κικίλιας θέλησε να ευχαριστήσει  την πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κυρία Βαρδινογιάννη.  Η συνομιλία τους, λόγω των ειδικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε μέσω skype.

«H ‘ΕΛΠΙΔΑ’ έχει αποδείξει στη διάρκεια των χρόνων τη συγκλονιστική της στάση δίπλα στα παιδιά μας και στις ελληνικές οικογένειες και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.  Δίπλα στον ανθρώπινο πόνο, δίπλα στην αγωνία των γονιών.  Και τις πιο πολλές φορές τα παιδιά τα οποία τα περνάνε αυτά τα καταφέρνουν και στέκονται όρθια και δυνατά», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε, «με αυτή τη νέα πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει, μαζί με το Νοσοκομείο μας το Παίδων ‘Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ’, αυτή τη νέα κυτταρική θεραπεία, δίνετε ελπίδα σε ακόμα πιο πολλά παιδιά.  Αυτή την θεραπεία που είχα την τύχη και την τιμή να μου παρουσιάσουν σήμερα λεπτομερώς εξαιρετικοί επιστήμονες και γιατροί.  Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες για όλο τον κόσμο.  Αντιμετωπίσαμε γρήγορα, έγκαιρα και με πρόληψη αυτή την πανδημία που είναι μια κρίση της δημόσιας υγείας παγκόσμια.  Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο και πιστεύω ότι προστατεύσαμε τους συμπολίτες μας προτάσσοντας τους ειδικούς, τις επιστημονικές απόψεις, ενημερώνοντας με διαφάνεια τον κόσμο και οργανώνοντας την άμυνα μας απέναντι σε αυτό τον ιό.

vardinogianni.jpg
Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Από την πλευρά της η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον κύριο Κικίλια για την ουσιαστική του στήριξη στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που ήταν για την ίδια ένα «όνειρο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ δεσμεύτηκε πως η «ΕΛΠΙΔΑ» θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για άλλες πρωτοπορίες στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.  Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη τον κύριο Κικίλια για τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά στο Νοσοκομείο μας και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την «ΕΛΠΙΔΑ». Γιατί ένα όνειρο ζωής, κάτι που φαινόταν άπιαστο πριν μερικά χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα μέσα στο Νοσοκομείο μας, στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείαςγια παιδιά και εφήβους. Η υπόσχεση και η δέσμευσή μας πως θα  καταφέρουμε να δώσουμε ελπίδα εκεί όπου οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, και πως θα έρθει η μέρα όπου 4 στα 4 παιδιά θα γίνονται καλά, αρχίζει να πραγματοποιείται. Όπως ξέρετε, η πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση  λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr , έγινε με επιτυχία σε έναν μικρό μας ασθενή. Και αυτό μας γεμίζει συγκίνηση και χαρά. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την διαρκή σας συμπαράσταση και την επίσκεψή σας σήμερα στο Νοσοκομείο μας, μια επίσκεψη που έχει έναν βαθύτατο συμβολισμό γιατί δηλώνει   έμπρακτα τη μεγάλη σημασία που δίνει η Πολιτεία, κι εσείς προσωπικά, σε αυτό το επίτευγμα, το οποίο ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της υγείας στη χώρα μας.Για εμάς, για το προσωπικό του Νοσοκομείου, τα στελέχη του Κέντρου, για τα μέλη μας και ειδικά για τα παιδιά και τους γονείς τους, το γεγονός ότι είστε σήμερα εδώ μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα και για άλλες πρωτοπορίες. Και για άλλες πρωτιές. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στην σημαντική σας αποστολή για τη χώρα μας  σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για ολόκληρη την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας. Σε αυτόν τον αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί, βγήκαμε πρωταθλητές και αυτό μας κάνει πολύ υπερήφανους ως Έλληνες.  Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ ως Ελληνίδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε αυτή την κρίση».

Από την πλευρά του ο διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας έκανε λόγο για μια «ημέρα κομβικής σημασίας για το Νοσοκομείο»:  «Σήμερα είναι μια κομβική ημέρα για το Νοσοκομείο μας.  Μια ημέρα χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδας.  Είναι περίεργο που δεν σας έχουμε κοντά μας κυρία Βαρδινογιάννη, λόγω των συνθηκών, όπως σας έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.  Από την πρώτη μεταμόσχευση μέχρι τώρα έχει περάσει ένα διάστημα 30 ετών που η σκέψη σας, η έννοια σας, οι προσευχές σας για τα παιδιά παραμένουν οι ίδιες.  Μέσα από την μαχητικότητα και την προσφορά σας μας δώσατε σήμερα την ευκαιρία, και σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλοι για αυτό, ώστε το Νοσοκομείο μας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι ερευνητές μας να έχουν περισσότερα εφόδια για να μπορέσουν να νικήσουν τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.  Είναι ένα σπουδαίο βήμα που γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας με σημαντικά αποτελέσματα.  Θα ήθελα να συγχαρώ και το προσωπικό του Νοσοκομείου.  Όλο το βράδυ επεξεργάζονταν τα κύτταρα για να τα δώσουν με ασφάλεια στο παιδί για να μπορέσει να τα καταφέρει».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ