Πολιτικη & Οικονομια

Δένδιας: Η Τουρκία να φέρεται σαν μία χώρα του 21ου αιώνα

«Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Να φέρεται σαν μία χώρα του 21ου αιώνα πρότεινε στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Για την κατάσταση στον Έβρο αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα όσα γίνονται στον Έβρο, ο υπουργός τόνισε πως «είναι φανερό ότι υπήρξαν από την τουρκική πλευρά δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που είναι λογικό να προκαλούν ανησυχίες στη χώρα μας. Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως. Ο φράκτης είναι πέραν αμφιβολίας επί  του ελληνικού εδάφους» ενώ πρόσθεσε για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία: 

«Είναι μία κρύο, μία ζέστη. Περνάμε από κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση και τη χείρα φιλίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σ’ αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πρόθυμη. Υπάρχουν ημέρες που είναι αποκλιμακούμενη η κατάσταση και υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι λένε απαράδεκτα πράγματα».

Ακόμα, ερωτηθείς για το τι θα πρότεινε στην Άγκυρα προκειμένου να αλλάξουν επίπεδο οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, τόνισε ότι «δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω το συμφέρον της Τουρκίας αλλά, αν υπήρχε δυνατότητα να συμβουλέψω την Άγκυρα, θα έλεγα να φέρεται σαν μια χώρα του 21ου αιώνα και όχι σαν μια χώρα που επιχειρεί να κυριαρχήσει με τη λογική των κανονιοφόρων».