Πολιτικη & Οικονομια

Προκλητικός Ακσόι: Η Ελλάδα αγνοεί σκόπιμα τα τουρκικά δικαιώματα

Τι απαντά για ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ - Τουρκία
ΕΕ - Τουρκία © EPA/ERDEM SAHIN

«Η Ελλάδα αγνοεί σκόπιμα τα δικαιώματα της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο» απάντησε προκλητικά στο ελληνικό ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι

Την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που καταδικάζει «τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, προχωρώντας σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

»Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή».

»Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Ο Ακσόι απάντησε με προκλητικό τρόπο δηλώνοντας: «Η μαξιμαλιστική και ασυμβίβαστη στάση του ελληνικού και ελληνοκυπριακού διδύμου απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει μια μη ρεαλιστική και άδικη αντίληψη για τα προβλήματα της περιοχής.

«Αγνοεί σκόπιμα την πραγματικότητα ότι η χώρα μας έχει νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, καθώς και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους πέριξ της νήσου ως συνιδιοκτήτες της νήσου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ακσόι.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο με αποφασιστικότητα», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ