Πολιτικη & Οικονομια

Τι προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα μετά τον κορωνοϊό

Εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση 10% και ανεργία στο 22,3%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκράφιτι εμπνευσμένο από τον νέο κορωνοϊό
Γκράφιτι εμπνευσμένο από τον νέο κορωνοϊό © ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ύφεση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας προβλέπει σε έκθεσή του το ΔΝΤ για την Ελλάδα και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην πορεία της αλλά και πώς αναμένεται να επηρεαστεί το ελληνικό ΑΕΠ. Οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δίνεται στη δημοσιότητα στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ ανέφερε πως το βασικό σενάριο του ΔΝΤ υποθέτει ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, η ίδια διευκρίνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τη διάρκεια της πανδημίας, για το μακροοικονομικό της αντίκτυπο και τις πιέσεις που τελικά θα ασκήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων.

Για την Ελλάδα το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα μας θα έχει το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση, την μεγαλύτερη ανεργία, τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις, αλλά και την μεγαλύτερη επιδείνωση σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στο σύνολο της ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάκαμψη της Ελλάδος το 2021 δείχνουν πως η χώρα θα αναπτυχθεί κατά 5,1% σε μέσα επίπεδα ακολουθώντας  τον ίδιο ρυθμό ανάταξης με την υπόλοιπη ευρωζώνη (4,7%), ωστόσο η ανεργία δεν θα επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα και θα παραμείνει στην περιοχή του 19%.

Αναλυτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τα εξής για την Ελλάδα:

  • Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021. Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.
  • Ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Βάσει της εκτίμησης του Ταμείου οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος οι μεγαλύτερες σε όλη την ζώνη του ευρώ.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα εκτιναχθεί εφέτος. Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει το πλήγμα που θα δεχθούν οι τουριστικές εισπράξεις από την κρίση του κορωνοϊού.
  • Η ανεργία θα «καλπάσει» το 2020 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2016. Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως η ανεργία από 17,3% το 2019, θα ανέλθει εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020 η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 16,4%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ την τοποθετεί σχεδόν 6% υψηλότερα, ήτοι το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ