Πολιτικη & Οικονομια

Σκυλακάκης: Υπάρχει σχέδιο πολλαπλών φάσεων για την κρίση

«Το πακέτο των 5 δισ ευρώ θα αποτελέσει την αρχή της αντιμετώπισης»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έτοιμο προς υλοποίηση είναι ένα σχέδιο πολλαπλών φάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία λόγω κορωνοϊού όπως διεμήνυσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ένα σχέδιο με πολλαπλές και συνεχείς φάσεις που ενδεχομένως διαρκέσουν τουλάχιστον οκτώ μήνες ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πρόκειται για ένα σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού με τον ίδιο να σημειώνει πως το πακέτο των 5 δισ ευρώ θα αποτελέσει την «αρχή της αντιμετώπισης».

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αναμένονται τα στοιχεία Απριλίου και Μαΐου για την πορεία των κλάδων της οικονομίας. Τότε θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης προς τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. 

Σε ερώτηση του Κώστα Σκανδαλίδη υποστήριξε πως «υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα που μας επιβάλλει να είμαστε συντηρητικοί και να κινούμαστε σε φάσεις. Είναι η διάρκεια, η ένταση του φαινομένου, που πιθανότατα να χτυπήσει σκληρά τον τουρισμό το καλοκαίρι και να επανέλθει το φθινόπωρο, και οι άγνωστες παρενέργειες από μία παγκόσμια ύφεση. 

»Αρα πρέπει να φυλάμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας - όχι στο επόμενο 15ήμερο - αλλά στο επόμενο 8μηνο αν υποθέσουμε ότι αυτή η κρίση θα αρχίσει να ξεπερνιέται αρχές του 2021. Η πρώτη φάση των μέτρων είχαν οριζόντιο χαρακτήρα. Τα επόμενα στάδια θα προβλέπουν “εξατομικευμένη” στήριξη προς τις επιχειρήσεις».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την αβεβαιότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση αναφορικά με το ποιοι πλήττονται από την υγειονομική αυτή κρίση, συμπληρώνοντας πως «θα περάσουμε σε εξειδικευμένη στήριξη όπως κάναμε με την επιστρεπτέα προκαταβολή που στηρίζεται στον τζίρο Μαρτίου των επιχειρήσεων. 

»Όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία απο δηλώσεις Απριλίου και Μαίου θα πάμε σε πιο εξατομικευμένες λύσεις. Ετοιμάζετε πακέτο και για τους μακροχρόνια άνεργους και συνολικά για τους άνεργους καθώς και για επιχειρήσεις που σήμερα δεν καλύπτονται».

Αναφορικά, μάλιστα με τους επιστήμονες, δε δίστασε να επισημάνει πως «αν η κρίση συνεχιστεί θα ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ και εκείνοι».

Απαντώντας, δε, στην αντιπολίτευση, η οποία ζητά εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ξεκαθάρισε πως «εαν ρίξουμε όλα τα χρήματα σε μια στιγμή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και δεν είναι έτοιμες να κοιτάξουν την επόμενη ημέρα και δεν έχουν σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα φοβάμαι ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν όχι με βέλτιστο τρόπο.

»Αν ρίξουμε όλα τα χρήματα χωρίς να γνωρίζουμε τι χρειάζεται κάθε επιχείρηση θα τα ρίξουμε τσάμπα. Τα χρήματα είναι πεπερασμένα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το χειρότερο είναι να πυροβολείς αλλά όταν θα έρθει ο εχθρός να μην έχεις πυρομαχικά».