- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκκληση Μακρόν: Κορωνοομόλογα τώρα
Εννέα χώρες της ΕΕ πιέζουν τη Γερμανία για να υποχωρήσει
Κορωνοϊός: Έκκληση για ευρωπαϊκή δημοσιονομική «αλληλεγγύη» απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε πως αψήφησε τις ενδείξεις στην Ιταλία που έδειχναν πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση για τη δημόσια υγεία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες το βράδυ της Παρασκευής.
Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία, εισηγήθηκαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, ασκώντας πίεση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται πάγια σε οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρεών.
«Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.
«Είναι τάχα η ΕΕ, η ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα [έκδοσης] κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση», πρότεινε.
«Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού», υπογράμμισε.
Παρά τις «επιφυλάξεις» χωρών όπως η Γερμανία «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησής του, ειδικά ως προς την επιβολή μέτρων περιορισμού, τη στιγμή που η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία στην Ιταλία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Δεν αγνοήσαμε διόλου τις ενδείξεις αυτές. Πήρα πολύ σοβαρά αυτή την κρίση, από τη στιγμή που ξέσπασε στην Κίνα».
Καθώς «η Ιταλία προηγήθηκε από εμάς», «στη Γαλλία λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο», όταν ο «αριθμός των κρουσμάτων» άρχιζε να γίνεται «συγκρίσιμος», είπε ακόμη ο γάλλος πρόεδρος, ξεπερνώντας έτσι μια ερώτηση για το γεγονός ότι επέλεξε να πάει να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση την 6η Μαρτίου, 11 ημέρες πριν ανακοινωθούν τα μέτρα περιορισμού.
«Ακολούθησα σε κάθε στάδιο τρεις βασικές αρχές: να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συστάσεις, να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της κρίσης και να λαμβάνουμε αναλογικά μέτρα», εξήγησε ο Μακρόν αναφερόμενος στην έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων . Τη 10η ημέρα περιορισμού των μετακινήσεων στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παράταση του μέτρου ως τη 15η Απριλίου. Η Γαλλία θρηνεί πλέον 1.995 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού από το ξέσπασμα της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 300 σε 24 ώρες, με βάση τον επίσημο απολογισμό των αρχών που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.