Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας: Από 1% ως και 3% η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020

Εκτιμήσεις για 5% στην Ευρώπη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ως και 3% μπορεί να φτάσει η ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού όπως υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τις εκτιμήσεις της Ευρώπης για την ύφεση στην Ελλάδα, η οποία και ενδεχομένως φτάσει το 3%, διεμήνυσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι εκτιμήσεις των θεσμών για την ύφεση στην Ευρώπη διαρκώς αλλάζουν, επικαιροποιούνται και γίνονται συνεχώς δυσμενέστερες. Με βάση την τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ, με βάση των απαγορεύσεων στις χώρες, η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να φτάσει το 5% και σε ένα ακραίο σενάριο το 9%», σημείωσε για τα δεδομένα που ισχύουν στην Ευρώπη ενώ για τη χώρα μας υπογράμμισε:

«Η εικόνα για την Ελλάδα είναι σε πιο ήπια επίπεδα. Από 1% μέχρι 2% είναι οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Αλλά κάθε σοβαρή κυβέρνηση, κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να κάνει και ακραία σενάρια. 

»Χρειάζεται προσοχή και μεθοδικότητα. Ακόμα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το "μαξιλάρι". Πάμε με τις δικές μας δυνάμεις και διευρύνουμε το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό περιθώριο που έχουμε».

Ακολούθως, όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων συμπλήρωσε πως «στόχος είναι να δοθεί τον Απρίλιο και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που "αναζητούμε"».

Τέλος, αναφερόμενος στον τουρισμό δήλωσε πως «το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός, ο οποίος αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Αν λοιπόν η κρίση ολοκληρωθεί το Μάιο ή και τον Ιούνιο, ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι» το οποίο σχετίζεται με την επισκεψιμότητα στη χώρα μας και «άρα υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».