Πολιτικη & Οικονομια

Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

17 ερωτήσεις και απαντήσεις

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι σε 17 ερωτήσεις και απαντήσεις
© EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τα εργασιακά εξαιτίας του κορωνοϊού μέσα από 17 ερωτήσεις και απαντήσεις άμεσα και απλά.

1. Πόσο είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κρατική εντολή; 
800 ευρώ και θα καταβληθούν στους εργαζόμενους στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Θα αφορά στο διάστημα από μέσα Μαρτίου έως τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους. Επίσης για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες.
Επίσης 800 ευρώ θα δοθούν και σε αυτοαπaσχολούμενους που αναστέλλεται η οικονομική τους δραστηριότητα λόγω Κορωνοϊού.

2. Ο εργοδότης που κλείνει την επιχείρηση από μόνος του για προληπτικούς λόγους μπορεί να μην μου πληρώσει μισθό; 
Όχι εφόσον δεν επιβάλλει το κλείσιμο το κράτος, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στο ακέραιο τους μισθούς.

3. Η επιχείρηση έχει πληγεί και έχει μείωση του τζίρου εξαιτίας του κορωνοϊού υπάρχει κίνδυνος να με απολύσει;
Ο εργοδότης που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού έχει την δυνατότητα να αναστείλει τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους για ένα μήνα (διάστημα που μπορεί με κυβερνητική απόφαση να παραταθεί). Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Ταυτόχρονα υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ, δηλαδή, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του νέου μέτρου περί αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις εν λειτουργία. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

4. Όταν η επιχείρηση κλείνει με εντολή του κράτους οφείλει ο εργοδότης μισθούς; 
Όχι, οι εργαζόμενοι θα λάβουν μόνο την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ που θα αφορά στο διάστημα από μέσα Μαρτίου έως τέλη Απριλίου. 

5. Απολύθηκα πριν την ανακοίνωση των μέτρων, δικαιούμαι αποζημίωση ειδικού σκοπού;
Εάν η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τον εργαζόμενο δικαιούται τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

6. Θα φορολογηθώ για τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού;
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

7. Μπορεί ο εργοδότης μου να με υποχρεώσει να λάβω την κανονική μου άδεια, επειδή μειώνεται η δραστηριότητα της επιχείρησης ή γιατί έχει μειωθεί ο τζίρος; 
Όχι είναι παράνομο, η άδεια λαμβάνεται μόνο με συμφωνία του εργαζόμενου. 

8. Μπορεί να με υποχρεώσει ο εργοδότης μου να λάβω άδεια άνευ αποδοχών; 
Όχι ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών, πρέπει να γίνει με την συγκατάθεση του εργαζόμενου. 

9. Έχω παιδιά κάτω των 15 ετών και ο σύζυγός μου εργάζεται. Ζήτησα να πάρω άδεια ειδικού σκοπού και ο εργοδότης μου μου είπε να κάνω χρήση της κανονικής μου άδειας 
Είναι παράνομο. H άδεια ειδικού σκοπού σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λαμβάνεται ανεξάρτητα από την ετήσια άδεια.

10. Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που θα απολύσουν κόσμο επειδή μειώνεται ο τζίρος τους;
Οι κλάδοι της οικονομίας που θα έχουν μείωση τζίρου λόγω του Κορωνοϊού θα ενισχυθούν από το κράτος. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να λάβουν αυτή την ενίσχυση θα είναι η διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας. Όπως είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι θα μείνουν έξω από τα μέτρα που θεσπίζουμε εάν κάνουν απολύσεις». Δηλαδή αν κάνουν απόλυση δεν θα ισχύσει για αυτούς η αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης. Έχουν όμως την επιλογή της αναστολής συμβάσεων όπως αναφέρεται στο 3ο ερώτημα.

11. Εργάζομαι σε επιχείρηση που έκλεισε με εντολή του κράτους και ο εργοδότης μου είπε ότι θα με απολύσει
Η απόλυση είναι άκυρη. Ο υπ. Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ρητή απαγόρευση απόλυσης στις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Ακόμα και αν λάβει χώρα απόλυση σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή είναι άκυρη». Αυτό ισχύει για όσες απολύσεις γίνουν από τις 18/3 και μετά που ανακοινώθηκε το μέτρο. 

12. Μπορώ να εργάζομαι μέσω τηλεργασίας, αν διαφωνεί ο εργοδότης μου; 
Όχι, δεν είναι απόφαση του εργαζόμενου το εάν θα εργαστεί με καθεστώς τηλεργασίας. 

13. Έχω παιδιά κάτω των 15 ετών, μπορώ να πάρω άδεια ειδικού σκοπού από τη δουλειά μου, ενώ ο σύζυγός μου εργάζεται σε επιχείρηση που έχει αναστείλει την λειτουργία της με κρατική εντολή;
Όχι, εφόσον ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. 

14. Τι θα ισχύσει για τους ανέργους;
Παρατείνεται για δύο μήνες το βοήθημα ανεργίας εάν αυτό λήγει μέχρι 31 Μαρτίου. Εάν η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τον εργαζόμενο δικαιούται τα 800 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

15. Ο εργοδότης μου μας έχει επιβάλει σχήμα εκ περιτροπής εργασίας, αλλά δεν με βολεύει το ωράριο, τι μπορώ να κάνω; 
Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει κάτι, είναι δικαίωμα του εργοδότη στην παρούσα συγκυρία των έκτακτων συνθηκών να επιβάλει σχήμα εκ περιτροπής εργασίας.  

16. Τι ισχύει για τις έγκυες; 
Σταματούν να εργάζονται για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. 

17. Τι ισχύει εάν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας;
Αναστέλλεται η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για τρεις μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Επίσης αναστέλλεται για τέσσερις μήνες η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρατηρείται δραστική μείωση του τζίρου λόγω Κορωνοϊού.  Aυτοαπασχολούμενοι που πλήττεται η δραστηριότητά τους λόγω Κορωνοϊού θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ