Πολιτικη & Οικονομια

Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιοι δικαιούνται να λάβουν τον Απρίλιο το επίδομα των 800 ευρώ, που περιλαμβάνεται στη δέσμη των οικονομικών μέτρων για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Επίδομα 800 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, μεταξύ της δέσμης των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας που πλήττεται από τα λουκέτα περιλαμβάνεται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων και ιδιωτών, επίδομα 800 ευρώ για όσους μένουν προσωρινά χωρίς δουλειά, μειωμένο ενοίκιο για επαγγελματική στέγη και α' κατοικία κ.λπ. Ρήτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Αναφορικά με το επίδομα των 800 ευρώ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, θα το λάβουν:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.
  • Όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Εν προκειμένω, οι εργαζόμενοι θα λάβουν τον έκτακτο μισθό των 400 ευρώ και όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να μένουν ανοικτές, παρά τη σημαντική μείωση του τζίρου τους (πχ κατά 30%). Ως προϋπόθεση τίθεται να τους έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβασή τους ο εργοδότης.
  • Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας των οποιών ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησής τους. Υπολογίζονται σε περίπου 250.000 από τους 350.000 επαγγελματίες.
  • Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και προχθες (17 Μαρτίου).

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται επίσης και «έκτακτο επίδομα Πάσχα» σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι στην Πολιτική Προστασία, σαν υλική επιβράβευση για να συνεχίσουν το έργο τους. Το ύψος και το εύρος της παροχής αναμένεται να εξειδικεύσουν σήμερα οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης σε ανακοινώσεις τους στις 10.30 πμ.