- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γράμμα από τη Θεσσαλονίκη
«Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;» Στο κλασικό πλέον τραγούδι του Νίκου Καρβέλα, που τραγούδησε η Κατερίνα Στανίση πριν από 22 χρόνια, οι πληροφορίες που έχουμε για τον καλούμενο να απαντήσει στην ερώτηση είναι ελάχιστες. Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο βαδίζουμε προς τις δημοτικές εκλογές του 2014 δεν απέχει και πάρα πολύ απ' όσα ο Καρβέλας μας πληροφορεί για τον σιωπηλό πρωταγωνιστή του τραγουδιού του. Θα μάθουμε ελάχιστα για το ποιοι είναι οι υποψήφιοι και ακόμη λιγότερα για το τι προτείνουν. Γιατί κατά βάση δεν προτείνουν. Πορεύονται σε μία πεπατημένη, στην οποία όλα μπορούν να γίνουν και για όσα δεν γίνονται φταίει η ανικανότητα, η αδιαφορία, η αμέλεια κ.λπ. του «άλλου».
Καλώς ή κακώς δεν είναι έτσι. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής δημόσιας ζωής δεν είναι η έλλειψη ιδεών. Είναι η εφαρμοσιμότητα, η λειτουργικότητα και η ανταποδοτικότητά τους. Για παράδειγμα, στις δημοτικές εκλογές του 2010, κάποιος υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη είχε την εξαιρετική ιδέα να εντάξει στο πρόγραμμά του τη λειτουργία ενός νυχτερινού παιδικού σταθμού. Η ιδέα ήταν πολύ καλή. Αλλά οι παιδικοί σταθμοί είναι για να βοηθούν τις οικογένειες στην αγορά εργασίας. Είχε καταγραφεί, εντοπιστεί ή έστω διαγνωσθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν νυχτερινή εργασία, αλλά την έχασαν διότι δεν είχαν πού να αφήσουν το παιδί τους; Απ' όσο γνωρίζω, όχι. Άρα αν ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργούσε έναν παιδικό σταθμό, θα διέθετε πόρους χωρίς αντίκρισμα και το πολύ πολύ να εξυπηρετούσε την αύξηση της επισκεψιμότητας στα κατά Βαγγέλη Γιαννόπουλο πολιτιστικά κέντρα.
Οι πόλεις μας δεν χρειάζονται νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις για να λειτουργούν καλύτερα. Χρειάζονται να κάνουμε ξανά τη συνύπαρξη λειτουργική. Καταλαβαίνω όσους εκνευρίζονται, για παράδειγμα, με το διπλοπαρκάρισμα, αλλά αστυνομική απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει. Γιατί είναι αδύνατο να επιβληθούν με καταστολή κανόνες σε μία κοινωνία που παραβατεί στο σύνολό της. Στη μισή Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι «κλείνουν» ο ένας τον άλλο σε συνεννόηση. Άλλωστε είναι γνωστό... ότι «υπάρχει έλλειψη προσωπικού», «τα μέσα δεν φτάνουν», «οι άνθρωποι έχουν σοβαρότερα προβλήματα από το διπλοπαρκάρισμα», «δεν υπάρχουν λεφτά», κλπ... Όποιος θέλει να αντιμετωπίσει το διπλοπαρκάρισμα, πρέπει να πείσει με επιχειρήματα και κίνητρα αυτούς που διπλοπαρκάρουν ότι, αν δεν το έκαναν, θα κέρδιζαν οι ίδιοι. Και υπάρχουν τέτοια επιχειρήματα.
Καταλαβαίνω αυτούς που εκνευρίζονται π.χ. με τη μουσική που παίζει μέχρι τις τρεις το πρωί. Αλλά η ηχορύπανση από ένα μαγαζί δεν είναι θέμα ντεσιμπέλ. Και ο μόνος τρόπος να μη δημιουργεί πρόβλημα είναι, πριν βγάλουν άδεια τα μαγαζιά που η δουλειά τους στηρίζεται στη μουσική, να έχουν ηχομόνωση. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η λύση είναι ακριβή. Αλλά επαγγελματική λειτουργία χωρίς προϋποθέσεις δεν γίνεται. Και οι γαλακτοβιομηχανίες θα προτιμούσαν να μη χρειάζονται βυτία για να μεταφέρεται το γάλα και να γίνεται η διαδικασία όπως το 1850, αλλά χωρίς βυτίο δουλειά δεν γίνεται.
Η ζωή στην πόλη πρέπει να είναι λειτουργική για όλους. Κανείς δεν μπορεί να ζει περιορίζοντας τα δικαιώματα των άλλων χάριν του προσωπικού του οφέλους ή επειδή προσφέρει δέκα θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική επιβάλλοντας απλώς πρόστιμα, τα οποία δε συνετίζουν, αλλά αντίθετα αυξάνουν τα έσοδα που οι δήμοι ΔΕΝ εισπράττουν και εθίζουν μια κοινωνία στο ότι μπορεί να ζει χρωστώντας. Η συμβίωση στις πόλεις μας χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για να αποκατασταθεί ο ιστός της συνύπαρξης. Αλλά αυτό μπορεί να το επιδιώξει μόνο μία πολιτική εξουσία, η οποία να μη δουλεύει με τα πελατειακά εργαλεία που κατέρρευσαν. Που να μην επιδιώκει, δηλαδή, την επανεκλογή της, στηριζόμενη στην υποστήριξη των μικροσυμφερόντων που εξυπηρέτησε στη θητεία της.
Και όπως λέει η Κατερίνα Στανίση κλείνοντας το τραγούδι του Καρβέλα: «Μην απορείς που σου μιλάω τόσο τυπικά, μη μου το παίζεις τάχα τόσο πληγωμένος. Εσύ για χρόνια που δεν ρώτησες αν πέθανα ή αν ζω τώρα μου έρχεσαι ξανά μετανιωμένος». Οι κοινωνίες είναι διατεθειμένες να δεχτούν σκληρές ρυθμίσεις, αρκεί να έχουν τις ίδιες συνέπειες και για αυτούς που τις υφίστανται και για αυτούς που τις αποφασίζουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Την Κυριακή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.