Πολιτικη & Οικονομια

Ο κορωνοϊός «βουλιάζει» τις αγορές και τα χρηματιστήρια

Πτώση 30% στο πετρέλαιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός, διεθνείς αγορές
Χρηματιστές της Νέας Υόρκης σε απόγνωση © EPA/JUSTIN LANE

Κορωνοϊός και διεθνείς αγορές: «Βουτιά» 10,80% για τον Γενικό Δείκτη, εν μέσω ελεύθερης πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών.

Ελεύθερη πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ αναταραχή στις αγορές προκαλεί και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Η αγορά αρχικά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων με πτώση 13% διαμορφούμενη στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 610,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,80%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.

Βαρειές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης . Από τις τραπεζικές μετοχές η Πειραιώς υποχωρεί 22,63%, της Εθνικής (-16,41%), της Alpha Bank (-15,35%) και της Eurobank(-12,03%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%).

Άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφει μόνο μία μετοχή, ο τίτλος της Elinoil (+9,74%), 72 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές, γεγονός ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Πτώση και το χρηματιστήριο Αθηνών

Συνθήκες κατάρρευσης όμως και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με τεράστιες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης στις 10:40 υποχωρεί κατά 13%, στις 595,63 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνά κατά τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης τα 6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου ο Γενικός Δείκτης έπεφτε κατά 14%! Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, που υποχωρούν σε διψήφιο ποσοστό.

Η ελληνική αγορά επηρεάζεται από τις μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω του κορωνοϊού, σε συνδυασμό τον πόλεμο τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ