Πολιτικη & Οικονομια

Έβρος: Το ΥΠΕΞ διαψεύδει την τουρκική προπαγάνδα για νεκρούς

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες πυροβολούν από στεριά και θάλασσα τους μετανάστες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελληνική διάψευση της τουρκικής προπαγάνδας για νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες στον Έβρο. Απάντηση ΥΠΕΞ στο παραλήρημα Τσαβούσογλου.

Με μια ανάρτηση σε… δύο γλώσσες, η οποία αποτελείται μόλις από 20 λέξεις, η Ελλάδα δίνει ηχηρή απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα για νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, με αρκετή δόση ειρωνείας.

«Being based on true facts rather than on fake news is always good in the workings of diplomacy. As is composure», είναι το μήνυμα στα αγγλικά, ενώ στα ελληνικά γράφει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Τo να βασίζεσαι σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις είναι πάντοτε καλό στη διπλωματία. Όπως είναι και η ψυχραιμία».

«Κερασάκι στην τούρτα» και το hashtag που χρησιμοποιείται, το οποίο είναι το εξής: #fakeTurkishPropaganda.

Στεφανής: Ούτε μια στο εκατομμύριο να έχουμε πυροβολήσει μετανάστη

Κατηγορηματικός ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, για το επίπεδο ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στα όσα γίνονται στον Έβρο με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τις αναφορές για νεκρό στον Έβρο και για τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με έναν άνδρα να κείτεται με αίματα στο έδαφος, ο κ. Στεφανής τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο οι ελληνικές δυνάμεις να πυροβόλησαν πρόσφυγα η μετανάστη.

«Δεν είμαστε ρατσιστές, δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Είμαστε Έλληνες και αγαπάμε την πατρίδα μας. Και το πλαίσιο της άμυνας που ενασκούμε είναι συνταγματικό μας δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει. Το κάνουμε όμως αυτό με βάση ένα πλέγμα το οποίο καλύπτει τα νομικά θέματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με όσα γίνονται στον Έβρο, ο κ. Στεφανής τόνισε πως οι δυνάμεις βρίσκονται εκεί χωρίς να έχουν πρόθεση να κλιμακώσουν την κατάσταση. Ανέφερε επίσης πως δεν γνωρίζει αν οι Τούρκοι ετοιμάζουν κάποια προβοκάτσια.

Εξήρε το υψηλό ηθικό που υπάρχει στην αστυνομία και το στρατό που επιχειρούν στην περιοχή, με τη συμβολή των κατοίκων στην περιοχή που τους βοηθούν.

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες πυροβολούν από στεριά και θάλασσα τους πρόσφυγες

Για «αναστολή των υποχρεώσεων» που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ζητά από την Ε.Ε. περισσότερη υποστήριξη προς την χώρα του, τόσο για τον πόλεμο στην Συρία όσο και για την προσφυγική κρίση.

«Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια χώρα της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ε.Ε., πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της και τούς αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο. Βυθίζει τα σκάφη τους, επιτίθεται με δακρυγόνα, σκοτώνει τρία άτομα και τραυματίζει πολλά άλλα», ισχυρίζεται ο κ. Τσαβούσογλου στη γερμανική εφημερίδα BILD και ζητά από την Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, καθώς, όπως λέει, αυτό είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης.

«Δεν είναι πλέον δυνατό να υπερασπιζόμαστε μόνοι μας την Ευρώπη ενάντια στη βούληση της Ευρώπης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Συρία και βρίσκονται στον δρόμο προς τα σύνορά μας. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και στη δική σας γειτονιά και δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε. Τα γεγονότα εκεί επηρεάζουν και εσάς», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και χαρακτηρίζει «ανευθυνότητα» το να λέει κανείς, «οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έρχονται σε μας, η Τουρκία θα πρέπει να τους φροντίζει».

«Παιχνίδια παραπλάνησης» των ελληνικών Αρχών, με ταμπελάκια και περούκες

Την ίδια ώρα, με ποικίλους τρόπους η Τουρκία συνεχίζει να παίζει παιχνίδια προπαγάνδας και παραπλάνησης των ελληνικών Αρχών στα σύνορα στον Έβρο, όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέες φωτογραφείς που αποδεικνύουν τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας.

Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν πως βρέθηκαν περούκες από το στρατό στην όχθη του ποταμού στην περιοχή των Φερών. Σύμφωνα με μαρτυρίες τις φοράνε νεαροί άνδρες, καθώς, όπως φαίνεται, βολεύει την «σκηνοθεσία» του Ερντογάν η εικόνα ότι όσοι πλησιάζουν τα σύνορα δεν είναι άντρες αλλά είναι γυναίκες (κατά προτίμηση με παιδιά). 

Σε άλλη φωτογραφία, φαίνονται άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να προετοιμάζουν ένα drone για απογείωση δίπλα στο τουρκικό φυλάκιο Παζαρ Κουλε. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τη χρήση του drone η στρατοχωροφυλακή καθοδηγεί τις ρίψεις καπνογόνων και δακρυγόνων από πολυβομβιδοβόλο στο ελληνικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην περιοχή του Σουφλίου διαπιστώθηκε ότι το τουρκικό κράτος μαρκάρει, βάζοντάς τους βραχιολάκια, όσους μετανάστες στέλνει για να μπορεί να τους παρακολουθεί. Και για να τους ποσοτικοποιήσουν ως αριθμό και για να ελέγχουν την κίνηση τους. 

Το τουρκικό κράτος μαρκάρει με βραχιολάκια, όσους μετανάστες στέλνει για να μπορεί να τους παρακολουθεί