Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στον Έβρο και τα νησιά

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για όσα συμβαίνουν στα σύνορα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολομέλεια στην Βουλή
Ολομέλεια στην Βουλή ©(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην ολομέλεια της Βουλής. Αναλυτικά όσα είπαν οι βουλευτές.

Το προσφυγικό και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στα σύνορα, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής. Υπήρξαν παρεμβάσεις πολλών βουλευτών που πήραν θέση για το κρίσιμο ζήτημα.

Βορίδης: Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα σύνορα

«Το πρόβλημα είναι η υλοποίηση μιας απειλής που εκτόξευε ο Ερντογάν και η εργαλειοποίηση συγκεκριμένων ροών προκειμένου να ασκήσει πιέσεις είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ, σε σχέση με όσα γίνονται κυρίως, στη Συρία», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και κατήγγειλε «ότι χιλιάδες άνθρωποι ωθούνται οργανωμένα να περάσουν στην Ελλάδα». «Η κυβέρνηση δεν τους αφήνει να περάσουν, η κυβέρνηση τους σταματάει στα σύνορα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα ελληνικά σύνορα. Πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις», είπε ο υπουργός που απευθύνθηκε ειδικότερα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κάλεσε να πάρει θέση στις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση. «Καλά κάναμε που κλείσαμε τα σύνορα; Καλά κάναμε που εκδώσαμε την ΠΝΠ που αναστείλαμε τη χορήγηση ασύλου; Μπορείτε να απαντήσετε καθαρά σε αυτό το ερώτημα; Μόλις ακούσουμε τη θέση σας σε αυτό το ερώτημα, θα συζητήσουμε και τα υπόλοιπα», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Αποστόλου: Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει μικροπολιτικές τακτικές

«Η κυβέρνηση, προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, δεν θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι απέναντί της έχει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, έτοιμη να βάλει πλάτη, όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, αρκεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση, τη μικροπολιτική λογική και τον αυταρχισμό που όχι μόνο δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά επιδεινώνουν διαρκώς τα προβλήματα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αποστόλου και κάλεσε την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διαχειρίστηκε πολλαπλάσιες ροές, που πίεσε αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατάφερε να έχουμε τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που παρά τα προβλήματα επέτρεπε πιο αξιοπρεπή διαχείριση». Είπε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πιέσει για σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών».

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε Μπουκώρο-Αποστόλου-Τζάκρη

«Ακούμε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, χωρίς να διατυπώνουν καμία απολύτως πρόταση», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος και τόνισε ότι και άλλες χώρες που αντιμετώπισαν πήραν τα μέτρα τους, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που περιόρισαν τις ροές. «Τι έγινε, όμως, στην Ελλάδα; Επί 4,5 χρόνια είχαμε μια κυβέρνηση που έλεγε όλα ανοιχτά. Αυτή η πολιτική δημιούργησε τους νέους δρόμους μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια. Τι γίνεται με τους ανθρώπους που μεταφέρονται-διατάσσονται να πάνε στα ευρωπαϊκά σύνορα και να εισβάλλουν σε μια χώρα ευρωπαϊκή που έδειξε τη φιλανθρωπία της; Τι γίνεται με την εισβολή που έχει οργανωθεί από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν; Γιατί δεν μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί δεν τοποθετείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ορθώς έπραξε η Ελλάδα;» είπε ο Χρήστος Μπουκώρος και επέμεινε: «Προκαλείται ο κ. Τσίπρας και δεν απαντάει, αν κλείσαμε καλώς τα σύνορα. Αναστείλαμε καλώς την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ναι ή όχι; Δεν απαντάτε. Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τη σειρά 50-50 στο Mega, αλλά ελπίζω ο πρόεδρος στην αποψινή του συνέντευξη στο Mega, συμφερόντων Μαρινάκη, βεβαίως-βεβαίως, ελπίζω να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν καλώς η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, για το αν καλώς πάγωσε την εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

«Εσείς κύριε Μπουκώρε, συμφωνείτε με τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι όποιος έχει μια διαφορετική προσέγγιση για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα αυτό συνιστά και συνομολόγηση των θέσεων της Τουρκίας;», απάντησε ο Ε. Αποστόλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης, όπως πάντα, ξύπνησε αργά και αντέδρασε σπασμωδικά. Υπάρχει καμία αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι τα σύνορά μας πρέπει να φυλάσσονται; Γιατί εδώ φθάσαμε να μιλάμε για τα αυτονόητα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να τα πείτε αυτά», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.

Κατρίνης: Πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα

«Δεν είναι ζητούμενο η αυτονόητη στήριξη θεσμικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και ούτε το θέμα είναι βεβαίως να πείσει η κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες ότι η διαχείριση είναι αποτελεσματική. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να θέσει αποτελεσματικά και επιτέλους προ των ευθυνών της την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξουν πολύ άμεσα και πολύ ουσιαστικά συγκεκριμένα μέτρα έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας, γιατί την αλληλεγγύη μας ως λαός την επιδείξαμε επανειλημμένα και με πάρα πολλούς τρόπους», ανέφερε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Παφίλης: Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό

«Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Βεβαίως θα πούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Αλλά θα κάνουμε και λογαριασμό, τι είπε ο καθένας και τι έκανε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης που κατηγόρησε τη στρατηγική σύμπλευση όλων των κυβερνήσεων με τις πολιτικές που οδήγησαν στην έκρηξη του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δηλαδή, τις επεμβάσεις, τους πολέμους, τη διάλυση κρατών. «Όλοι δεν είστε υπέρ του ΝΑΤΟ; Δεν είναι η ΕΕ που την προσκυνάτε μέχρι και τώρα, υπεύθυνη; Τα κόμματα στήριξαν αυτές τις αποφάσεις. Τέθηκε βέτο ποτέ μέχρι τώρα; Τέθηκε βέτο στο σχέδιο ‘Νέα Μέση Ανατολή'; Τι ακολούθησε; Κόλαση δεν ακολούθησε; Πέρα από την Αραβική 'Ανοιξη που τη χαιρέτιζαν οι Αριστεροί, υποτίθεται, του ΣΥΡΙΖΑ, τι ακολούθησε; Διαλύθηκε η Λιβύη. Στη συνέχεια ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία. Ποια πολιτική θέση πήρατε όλα τα κόμματα; Βάλατε κανένα βέτο, όλες οι κυβερνήσεις; Στείλατε στη Λιβύη φρεγάτα, ναι ή όχι; Κάνατε ότι σας ζήτησαν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, ναι ή όχι;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και τόνισε ότι η «απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες στα νησιά, πλέον χρεοκοπεί». Ο βουλευτής ζήτησε αποχώρηση της Ελλάδας από τη συμφωνία του Δουβλίνο 2, κλείσιμο hot spots στα νησιά, διαδικασίες υποβολής ασύλου στην Τουρκία και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων εκεί που επιθυμούν.

Χήτας: Φθηνός λαϊκισμός

«Όλα αυτά που λέγονται τα τελευταία 24ωρα, στο και πέντε, είναι μεν δικαίωση για την Ελληνική Λύση αλλά είναι και φθηνός λαϊκισμός», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Η κυβέρνηση λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση», είπε ο κ. Χήτας και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά που ζούμε είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδίου, της άρνησης της κυβέρνησης να ακούσει τις προειδοποιήσεις του Κ. Βελόπουλου». «Όταν εμείς λέγαμε για λαθροεισβολείς, εσείς μας λέγατε, τι είναι αυτά; 'Ανθρωποι είναι. Αν σας ενδιέφερε να λύσετε το πρόβλημα, θα κάνατε αυτά που σας λέγαμε. Αυτοί που μπαίνανε και μπαίνουν είναι λαθροεισβολείς, είναι Αφγανοί και οι μισοί από αυτούς είναι εγκληματικά στοιχεία. Τι είναι; Μωρομάνες; Δεν τους βλέπετε στον Έβρο;», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας και σχολίασε ότι «τρεις μέρες δεν βλέπουμε πουθενά τον κ. Τσίπρα». Ο βουλευτής μίλησε για επικοινωνιακό σόου στον Έβρο. «Ήρθε και η κ. Ούρσουλα να μας πει να πάρουμε 700 εκατομμύρια να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Δεν τους θέλουμε. Να σου ανοίξουμε τα σύνορα μαντάμ, να σου τους στείλουμε εκεί πάνω;», είπε και ζήτησε τείχος και ναρκοπέδια στα σύνορα μας στον Έβρο.

Γρηγοριάδης: Δικομματικός μνημονιακός εθνικισμός

«Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει ευθέως τη στρατιωτικοποίηση, τα τείχη και προτάσσει την εθνική ιστορία ως απάντησή μας στην εργαλειοποίηση των ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κ. Ερντογάν. Ανθρωπιά παντού, άσυλο στους κατατρεγμένους και βέτο σε όλα, στα πάντα, σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως ότου αυτές οι Βρυξέλλες συμμορφωθούν απλώς με τον δυτικό ανθρωπισμό», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης. «Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να επιτρέψει στους κυβερνώντες και στο διακομματικό μνημονιακό εθνικισμό να παρουσιάζουν ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που συρρέουν στον Έβρο και στα νησιά μας ως στρατό εισβολής», είπε στη Βουλή ο κ. Γρηγοριάδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ