Πολιτικη & Οικονομια

Έφθασε Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πού θα πάει

Κοντά στους πολίτες του ακριτικού νομού, που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis234234.jpg
© EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στον Έβρο έφθασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πηγαίνει σε Αλεξανδρούπολη, Φέρες και Κήπους πριν συναντηθεί με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε Αλεξανδρούπολη, Φέρες και Κήπους μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο περιοδείας του για το μεταναστευτικό στον Έβρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε το πρωί της Τρίτης στον Έβρο στο πλαίσιο ενεργειών της κυβέρνησης για τη διεθνοποίηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων και προσπαθούν να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος.

Εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Όλοι μαζί θα πετάξουν με ελικόπτερο για να δουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο - Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρόγραμμα Μητσοτάκη στον Έβρο διαμορφώνεται ως ακολούθως:

  • Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13.05, ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
  • Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14.15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
  • Στις 15.30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.
  • Στις 17.30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα του Έβρου Αλεξανδρούπολη.

Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει με την παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα στη μάχη που δίνει να κρατήσει ασφαλή τα σύνορά της. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η απόφαση η κοινή συνέντευξη Τύπου να δοθεί στο χωριό Καστανιές (σ.σ. λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία) και όχι από την Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Έχει υποβληθεί το ελληνικό αίτημα στη FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, στόχος του οποίου είναι να παράσχει ενισχυμένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τους συνοριοφύλακες άλλων κρατών - μελών.

Σύνορα στον Έβρο: Πολλαπλασιάστηκαν οι περιπολίες του στρατού
Σύνορα στον Έβρο: Πολλαπλασιάστηκαν οι περιπολίες του στρατού/© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

  • Έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ