Πολιτικη & Οικονομια

Στον Έβρο Κυριάκος Μητσοτάκης και επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών

Φον ντερ Λάινεν, Σαρλ Μισέλ και Σασόλι θα πετάξουν με ελικόπτερα πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/ © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Έβρος: Μαζί με τους Φον ντερ Λάινεν, Σαρλ Μισέλ και Σασόλι θα πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα με την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Έβρο θα βρεθούν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι  μεταναστευτικές και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται, με τα μέτρα ασφαλείας να έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο. Οι περιπολίες του ελληνικού στρατού στον Έβρο πολλαπλασιάστηκαν, ενώ μεταφέρθηκαν ενισχύσεις από διάφορες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, εστάλησαν και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στον ακριτικό νομό θα βρίσκονται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Όλοι μαζί θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Το μεσημέρι θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1 στην Ορεστιάδα, όπου και θα υπάρξει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην επίσκεψη στον Έβρο θα συμμετέχουν, επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει με την παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα στη μάχη που δίνει να κρατήσει ασφαλή τα σύνορά της. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η απόφαση η κοινή συνέντευξη Τύπου να δοθεί στο χωριό Καστανιές (σ.σ. λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία) και όχι από την Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Έχει υποβληθεί το ελληνικό αίτημα στη FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT, με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, στόχος του οποίου είναι να παράσχει ενισχυμένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τη σύσταση ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και τους συνοριοφύλακες άλλων κρατών - μελών.
  • Έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο - Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρόγραμμα Μητσοτάκη στον Έβρο διαμορφώνεται ως ακολούθως:

  • Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13.05, ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
  • Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14.15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
  • Στις 15.30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Σασόλι, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.
  • Στις 17.30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην πρωτεύουσα του Έβρου Αλεξανδρούπολη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ