- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προσφυγικό: ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ ζητούν σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Απαιτούν άμεσες ενέργειες από τον πρωθυπουργό
«Ο κ Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η χώρα μας με τις τουρκικές ενέργειες στα σύνορα αντιμετωπίζει άμεση απειλή για την ασφάλεια της. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων, που είναι και σύνορα της ΕΕ» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προσέθεσε: «Είναι ώρα για αποφασιστική δράση. Να μπλοκάρουμε (veto) κρίσιμες αποφάσεις αν χρειαστεί. Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής είναι πλέον όσο ποτέ αναγκαία».
Δεν αρκούν τα ευχολόγια της Ευρώπης
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε ευχολόγια. Περιθώρια για υποχωρήσεις δεν υπάρχουν καθώς η τακτική της Τουρκίας συνιστά μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» σημείωσε η κα Γεννηματά.
Και υπογράμμισε πως «Ο κ Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Στόχος ενός τέτοιου ελληνικού αιτήματος σύμφωνα με την κα Γεννηματά είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης του άρθρου 222 της Συνθήκης που προβλέπεται για περιπτώσεις ανθρωπογενούς καταστροφής.
Πίεση στην Τουρκία
Επίσης στόχος από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είναι «να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Frontex με μέσα και προσωπικό και να διαδραματίσει αυτή ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων».
Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ακόμη σχετικά με την παρότρυνσή της προς τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στόχος είναι «να πιεσθεί η Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων να δεχθεί την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων».
Καθώς και «να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης του. Να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη».
Αντίστοιχο αίτημα προς τον κ. Μητσοτάκη να αιτηθεί τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα επανέφερε το κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκε χτες Σάββατο στο συνοριακό σημείο στις Καστανιές και στο Φυλάκιο 1 βρέθηκε, χθες Σάββατο.
Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου με τη συμμετοχή της βουλευτή Νατάσας Γκαρά, ζήτησε την άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού εθνικού σχεδίου από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τόνισε δε, πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Με την κατάθεση ενός σχεδίου που προφανώς θα διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης», όπως είπε.
Η κ. Γκαρά που συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξέφρασε τη συμπαράσταση της σε όλους όσοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή με αποτελεσματικότητα στην πρώτη γραμμή, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης με Τουρκία
Τόνισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να απαιτήσει την άμεση παρέμβαση της ΕΕ ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά.
Επιπλέον ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να πιέσει την ΕΕ ώστε η τελευταία να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης (ΕΕ- Τουρκίας) αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της».
«Δεν είναι η ώρα της επικοινωνιακής ρητορείας αλλά της ευθύνης και της εθνικής συνεννόησης», είπε, για να συμπληρώσει: «Ας ελπίσουμε ο κ. Μητσοτάκης να το κατανοήσει πριν να είναι εξαιρετικά αργά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.