Πολιτικη & Οικονομια

Το περιβαλλοντικό εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ

Η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν είναι αλα καρτ

photo_gaitanis_1_1.jpg
Τάσος Γαϊτάνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ-το Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ
Μεγαλόπολη, το Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ / EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η περιβαλλοντική ζημιά που προκαλεί ο λιγνίτης είναι μικρότερη από το κοινωνικό κόστος που θα δημιουργηθεί από το κλείσιμο των μονάδων.

Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα την απόφαση της Ελλάδος να προχωρήσει στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, θέτοντας την Ελλάδα στην «πράσινη» πρωτοπορία της Ευρώπης.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δήθεν της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, να στηρίξει την πρωτοβουλία και να υπερθεματίσει τη δημιουργία πράσινων πηγών ενέργειας, αντίθετα αντιδρά. Υπερασπίζεται ένα ρυπογόνο και ιδιαίτερα κοστοβόρο τρόπο παραγωγής ενέργειας που ανήκει στο παρελθόν και εγκαταλείπεται σταδιακά σ' όλη την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η περιβαλλοντική ζημιά που προκαλεί ο λιγνίτης είναι μικρότερη από το κοινωνικό κόστος που θα δημιουργηθεί από το κλείσιμο των μονάδων, παρά το σχέδιο δίκαιης μετάβασης των τοπικών κοινωνιών στη μετα-λιγνιτική εποχή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει άλλη μια φορά να έχει επιλεκτική στάση. Για την Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αφορά τις χαμένες θέσεις εργασίας και όχι το περιβάλλον. Αντίθετα στις Σκουριές θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και όχι οι θέσεις εργασίας. Η πραγματικότητα όμως είναι ξεροκέφαλη και δείχνει ότι ούτε για τις θέσεις εργασίας ενδιαφέρονται, ούτε για το ίδιο περιβάλλον.

Το παράδοξο στη συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον είναι ότι ενώ ως κυβέρνηση είχε ετοιμάσει τις συμβάσεις για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τελικά ως αντιπολίτευση τις καταψήφισε. Ο λόγος; Ότι η εξόρυξή τους είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον που όμως είναι μια θέση που είναι αντίθετη με τη αντίληψη «Ζήτω ο λιγνίτης» που εκφράζει με τη στάση του στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει εκκρεμές. Αλλάζει σύμφωνα με τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ και του Κυριακού Μητσοτάκη έχει επιλέξει να συνδυάσει την πρόοδο και την ευημερία μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για αυτό και ούτε μπορούσε να το κάνει. Η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν είναι αλα καρτ και σίγουρα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ