Πολιτικη & Οικονομια

Οι Ελευθεροτέκτονες στο Ναζιστικό Καθεστώς

Πώς έγιναν εμμονή του Ράινχαρντ Χάιντριχ ο οποίος μαζί με τους Εβραίους και τον κλήρο τους θεωρούσε εχθρούς του Ράιχ

Αριέλ Λεκαδίτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αριέλ Λεκαδίτης γράφει για τους ελευθεροτέκτονες στο ναζιστικό καθεστώς και θέτει ερωτήματα.

Όταν οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία η πολιτική προς τους ελευθεροτέκτονες ήταν ασαφής. Προσπάθειες να εξαφανίσουν τους ελευθεροτέκτονες δεν ήταν προτεραιότητά τους. Οι Στοές εκείνες, οι οποίες ενστερνίζονταν αποδοχή και ισότητα, και είχαν διεθνή επαφές ή επαφές μέσω των αρχηγών τους στους Σοσιαλοδημοκράτες ή στους φιλελεύθερους δημοκράτες,  ήταν αντικείμενο δίωξης και συχνά πίεσης σε «εθελούσια» διάλυση. Μερικές συντηρητικές  Γερμανικές Στοές οι οποίες επιθυμούσαν να ικανοποιήσουν το Ναζιστικό καθεστώς ήταν ικανές να συνεχίσουν την ύπαρξή τους για λίγο καιρό ακόμα. Παρόλα αυτά, το καθεστώς σκόπευε να αποκλείσει αυτούς που θα αρνιόντουσαν να εγκαταλείψουν τις Μασονικές επαφές τους.

Το 1934 ο υπεύθυνος του Ναζιστικού κόμματος για τη Δικαιοσύνη είχε δηλώσει ότι οι Μασόνοι, οι οποίοι δεν θα εγκατέλειπαν τις Στοές μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 1933, δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το Ναζιστικό κόμμα. Τον ίδιο μήνα, ο Πρώσος υπουργός Εσωτερικών Χέρμαν Γκέρινγκ διένεμε ένα διάταγμα καλώντας τις Στοές σε εθελούσια διάλυση, απαιτώντας οποιαδήποτε εθελοντική πράξη να γίνεται ύστερα από δική του έγκριση. Επιπλέον, Στοές και τα παραρτήματα τους σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας θα εκτίθενται σε αυθαίρετη βία από τα SS και τα SA.

Αυξάνοντας την πίεση σε δημόσιους και επαγγελματικούς τομείς, ανάγκασαν ιδιώτες να διαλέξουν ανάμεσα, στο να παραμείνουν στις Στοές ή να περιοριστούν οι επαγγελματικές τους προοπτικές. Πολλοί πρώην τέκτονες, οι οποίοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, αναγκαστήκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Το Μάιο του 1934, ο υπουργός άμυνας απαγόρευσε τη συνδρομή σε Στοές σε όλους προσωπικά – στρατιώτες και δημοσίους υπαλλήλους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1934 ο Χίμλερ και ο Χάιντριχ ολοκλήρωσαν τη συγκέντρωση του ελέγχου της Γκεστάπο, η γερμανική αστυνομία με τη βία έκλεισε πολλές Μασονικές Στοές και κατάσχεσε τα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοθηκών και των αρχείων τους.

Στης 28 Οκτωβρίου 1934, ο υπουργός Εσωτερικών του Ράιχ Βίλχελμ Φρίκ δημοσίευσε ένα διάταγμα ορίζοντας τις Στοές σαν «Εχθρικές προς το Κράτος».

Η ναζιστική προπαγάνδα συνέχισε να συνδέει Εβραίους και ελευθεροτέκτονες; Η επιθετική έκδοση του Γιούλιους Στράιχερ με τίτλο «O επιθετικός έφιππος αστυνομικός» είχε κινούμενα σχέδια όπου παρουσίαζαν μια Εβραιό-Μασονική συνωμοσία. Επίσης, οι ελευθεροτέκτονες έγιναν εμμονή του αρχηγού της μυστικής αστυνομίας SD, Ράινχαρντ Χάιντριχ, ο οποίος καταμέτρησε τους Μασόνους μαζί με τους Εβραίους και τον κλήρο, σαν τους «πιο αδιάλλακτους εχθρούς του Ράιχ». Το 1935 ο Χάιντριχ λογομάχησε για την ανάγκη της εξόντωσης όχι μόνο των Μασόνων και των Εβραίων αλλά και του πνεύματος αυτών.

Ο Χάιντριχ δημιούργησε μια ειδική μονάδα των SS, τη Μονάδα II/111, η οποία θα αντιμετώπιζε ειδικά τον ελευθεροτεκτονισμό. Η Αστυνομία  Ασφαλείας ενδιαφερόταν συγκεκριμένα για τους Μασόνους, γιατί πίστευε ότι ο ελευθεροτεκτονισμός άσκησε ενεργή πολιτική ισχύ, προκειμένου να ελέγξει τον τύπο. Αργότερα, το τμήμα VIIB1 του Κεντρικού Γραφείου της Ασφαλείας του Ράιχ, μιας συγχώνευσης της Αστυνομίας Ασφαλείας και της SD, σχηματίστηκε για να ερευνήσει τον ελευθεροτεκτονισμό. Καθώς η ναζιστική Γερμανία προετοιμαζόταν για τον πόλεμο, το καθεστώς χαλάρωσε την πίεση όσο αναφορά τις Στοές. Ο Χίτλερ έδωσε αμνηστία σε μέλη των Στοών. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να βγουν σε σύνταξη επανήλθαν στις υπηρεσίες τους.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί κομμάτι από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Γιατί οι Ναζί κυνήγησαν τους ελευθεροτέκτονες;

Γιατί ένας τέκτονας δεν μπορούσε να ανήκει σε μια Στοά και παράλληλα στο ναζιστικό κόμμα;

Για ποιο λόγο προσπάθησαν να συνδέσουν τους τέκτονες με τους Εβραίους από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως οι Στοές αποτελούνται απ’ όλες τις θρησκείες;

Ένα πάντως είναι το σίγουρο, ότι οι Εβραίοι δεν είχαν ποτέ σχέση με τους ελευθεροτέκτονες στο βαθμό που κάποιοι αντισημίτες προσπαθούν να τους προσάψουν. Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο πιστεύει πως ο τεκτονισμός είναι ένα είδος παγκόσμιας κυβέρνησης. Δυστυχώς οι κλειστές πόρτες που υπάρχουν στον τεκτονισμό πιθανόν να δημιουργούν όλες αυτές τις εικασίες.