Πολιτικη & Οικονομια

Τι ρόλο παίζουν τελικά οι Royals;

Μοιάζει αστείο τόσοι Βρετανοί πολίτες να έχουν αποκτήσει εμμονή με το θέμα του Χάρι και της Μέγκαν

Εύα Στάμου
Εύα Στάμου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγκαν Μαρκλ - Πρίγκιπας Χάρι
© EPA/Neil Munns

Η Εύα Στάμου γράφει για τον ρόλο των Roayls και δίνει μια άλλη διάσταση στην απόφαση Μέγκαν-Χάρι.

Πρωτόγνωρες κοινωνικές μεταβολές ταράζουν το τελευταίο διάστημα την βρετανική κοινωνία. Καθώς η διαδικασία του Brexit, που δίχασε τους πολίτες, έχει πλέον δρομολογηθεί, η απειλή της Σκωτίας με απόσχιση μοιάζει πιο αληθινή από ποτέ, ενώ ο θεσμός της μοναρχίας πλήττεται τόσο από το σεξουαλικό σκάνδαλο που θίγει τον πρίγκιπα Άντριου, όσο και από την πρόσφατη ανακοίνωση του Χάρι και της Μέγκαν πως αποχωρούν από την Βασιλική οικογένεια.

Η πιθανή αποχώρηση του Χάρι και της συζύγου του έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια που κάνουν την φαντασία του κοινού να οργιάζει. Ακόμα και πολίτες άλλων χωρών που δεν τρέφουν την παραμικρή εκτίμηση για την Βασιλεία, δεν μπορούν να αντισταθούν από το να αναπαράγουν τα κουτσομπολιά που αφορούν τα μέλη του Οίκου των Ουίνσδορ. Άλλωστε για τρεις περίπου δεκαετίες, από την εποχή της Νταϊάνας και στο εξής, ο διεθνής κίτρινος τύπος αντιμετωπίζει την Ελισάβετ και τη οικογένειά της με το ίδιο δέος, αδιακρισία και κακεντρέχεια που αντιμετωπίζει τους σταρ του Χόλιγουντ.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι Royals προσφέρουν πλούσιο υλικό προς σχολιασμό. Ο μεσαίος γιος της Ελισάβετ ανακρίνεται για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Τζέφρι Έπσταιν, που κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε κύκλωμα trafficking με ανήλικα κορίτσια και δήλωσε ένοχος το 2008. Μπορεί ο Έπστάιν να μην βρίσκεται πλέον στη ζωή αλλά τα θύματά του εξακολουθούν να ζητούν το δίκιο τους και να αναφέρονται με λεπτομέρειες στους άντρες που έτυχε να γνωρίσουν μέσω του Έπσταιν, μεταξύ των οποίων και ο πρίγκιπας Άντριου. Τον Νοέμβριο του 2019 ο Άντριου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, τουλάχιστον προσωρινά, από τα επίσημα καθήκοντά του.

Την ίδια στιγμή, τα ταμπλόιντ της Βρετανίας δεν σταματούν να ασχολούνται με την Μέγκαν με τρόπο κάθε άλλο παρά κολακευτικό. Η ίδια, αφού μίλησε αρκετές φορές δημόσια για τα σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια που έχει δεχθεί από την ημέρα που παντρεύτηκε τον νεότερο γιο του Καρόλου, έφτασε να κάνει μήνυση για παραβίαση της ιδιωτικότητάς της στην εφημερίδα Mail on Sunday, η οποία δίχως καμία άδεια δημοσίευσε ένα γράμμα που η Μέγκαν έστειλε στον πατέρα της.

Από ό,τι φαίνεται, ο γάμος του Χάρι με μία μεγαλύτερή του ηθοποιό, διαζευγμένη μιγάδα, αμερικανικής καταγωγής, αντί να καταφέρει να εκμοντερνίσει τον θεσμό της Μοναρχίας, έφερε απλώς στην επιφάνεια εντονότερα τις προκαταλήψεις που συνδέονται με τη φυλή και το φύλο και οι οποίες επικρατούν ακόμα σε μέρος του βρετανικού πληθυσμού.

Ο Χάρι και η Μέγκαν θέλουν να αποχωρίσουν διατηρώντας ωστόσο τους τίτλους τους, την έπαυλη στην οποία διαμένουν και, φυσικά, τα όχι ευκαταφρόνητα έσοδα από το Δουκάτο της Κορνουάλης. Οι Βρετανοί φορολογούμενοι δικαίως νιώθουν θυμωμένοι καθώς τους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πριγκιπικό ζεύγος επιδιώκει να απαλλαγεί από τις θεσμικές του υποχρεώσεις χωρίς όμως να απαρνηθεί και τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτές. Αν όντως το ζευγάρι στοχεύει στην σταδιακή οικονομική ανεξαρτησία του, όπως ισχυρίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε, τότε υπάρχει ελπίδα να εκσυγχρονιστεί ο απαρχαιωμένος θεσμός της Μοναρχίας, αφού οι πολίτες θα μπορούσαν να απαιτήσουν στο άμεσο μέλλον να σταματήσουν να πληρώνουν τους παχυλούς μισθούς δεκάδων μακρινών μελών της βασιλικής οικογένειας, των οποίων ο ρόλος είναι να συνοδεύουν την Ελισάβετ στο Άσκοτ ή να παρίστανται σε διάφορες, αμφιβόλου σπουδαιότητας, κοινωνικές εκδηλώσεις. Αυτός είναι σίγουρα ένας κίνδυνος που δεν έχει περάσει απαρατήρητος από το Παλάτι. Είναι άλλωστε γνωστό ότι αρκετά μέλη άλλων Ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων, όπως της Ολλανδίας και της Σουηδίας, έχουν μόνιμη εργασιακή απασχόληση, και δεν ζουν από τα λεφτά των φορολογουμένων - κάτι που για τη Βρετανική μοναρχία θεωρείται ακόμα αδιανόητο.

Και ενώ ο Τύπος ασχολείται με την έξοδο της Μέγκαν από την βασιλική οικογένεια, στις 11 Ιανουαρίου χιλιάδες Σκωτσέζοι πολίτες παρέλασαν στους δρόμους της Γλασκώβης, διαδηλώνοντας υπέρ της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εγκαινιάζοντας μια σειρά δυναμικών δράσεων για το 2020. Ήδη από τον Μάιο του 2019 η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, πέρασε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία μετά την παρέλευση εννέα μηνών από την πρώτη Διακήρυξη, έχει το δικαίωμα να εισηγηθεί μία δεύτερη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας. Τα σχόλια και οι δηλώσεις πολιτικών και δημοσιογράφων που μιλούν πλέον για την βεβαιότητα και όχι απλώς την πιθανότητα απόσχισης της Σκωτίας στη δεύτερη Διακήρυξη, πληθαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η πλειοψηφία των Σκωτσέζων πολιτών φαίνεται να είναι βαθιά δυσαρεστημένη από την οριστική δρομολόγηση του Brexit και έτοιμη αυτή την φορά να πάρει την δύσκολη απόφαση της αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με την Βρετανία εκτός Ευρώπης και την πιθανότητα απόσχισης της Σκωτίας, μοιάζει αστείο τόσοι Βρετανοί πολίτες να έχουν αποκτήσει εμμονή με το θέμα του Χάρι και της Μέγκαν και να αγωνιούν για τις σχέσεις των μελών της Βασιλικής οικογένειας.

Ωστόσο, αν το καλοσκεφτούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ίσως αυτός υπήρξε, εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο κύριος ρόλος των Royals: να αποσπούν την προσοχή των πολιτών από τα πραγματικά σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αποτελώντας τον τέλειο αντιπερισπασμό σε όλα όσα ο μέσος πολίτης αδυνατεί πιθανώς να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει ορθολογικά στην καθημερινότητά του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.