Πολιτικη & Οικονομια

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Οι βασικοί πυλώνες του - Κατατίθεται εντός ημερών στη Βουλή

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Βρούτσης
Γιάννης Βρούτσης / © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι βασικοί πυλώνες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αναμένεται εντός των ημερών να κατατεθεί στη Βουλή.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα.

Επιπλέον, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα άρει το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ.

Αυξήσεις στο εισόδημά τους θα έχουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή του ποσοστού της σύνταξής τους, λόγω απασχόλησης, από το 60% στο 30%. Η μεταβολή του ποσοστού παρακράτησης των συντάξεων θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς συνταξιούχους, για τους οποίους δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο περικοπής της σύνταξής τους, ενόσω παράλληλα εργάζονται.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπολογίζεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, αλλαγές θα γίνουν και στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίες θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα, αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα περιλαμβάνει κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, καθώς και ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020, διαμορφώνονται, ως εξής: 1ο επίπεδο - 210 ευρώ, 2ο επίπεδο - 252 ευρώ, 3ο επίπεδο - 302 ευρώ το μήνα, 4ο επίπεδο - 363 ευρώ, 5ο επίπεδο - 435 ευρώ και 6ο επίπεδο - 566 ευρώ το μήνα.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, το επίπεδο εισφορών για το επόμενο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.