Πολιτικη & Οικονομια

Η Μέγκαν και ο Χάρι

Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του απόλυτου παραμυθιού

spanou.jpg
Αγγελική Σπανού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέγκαν Μαρκλ - Πρίγκιπας Χάρι
© Max Mumby/Indigo/Getty Images/Ideal Image

Μέγκαν-Χάρι: Γιατί το κοινό διψάει για τα μυστικά τους και πόσο μπορούν να ζήσουν σαν κοινοί θνητοί;

Oι ανθρωπολόγοι λένε ότι οι το κουτσομπολιό ανήκει στις βασικές ανάγκες και γι’ αυτό οι πιο μακρινοί μας πρόγονοι, οι πρώτοι άνθρωποι, είχαν τη συνήθεια να σχολιάζουν όσα συμβαίνουν στις ζωές των άλλων. Η ερμηνεία είναι υποκειμενική: Μπορεί να συνδέεται με τη φαντασίωση που αποκτά άλλη δυναμική όταν εμπλουτίζεται με πληροφορίες από την πραγματικότητα των ξένων αλλά όχι ανοίκειων. Ίσως έχει να κάνει με τις θεμελιώδεις ενορμήσεις του έρωτα και του θανάτου: Εστιάζεις σε κάποιον που εξιδανικεύεις ή θέλεις το κακό του, τον αφανισμό του. Πιθανότατα αφορά πρωτόγονα ένστικτα, παραβίασης του χώρου του άλλου, υποκλοπής μυστικών, καταστροφικότητας, ένταξης σε μια αγέλη μέσα στην οποία καταργείται το «εγώ» και υποτάσσεται σε μια συλλογική οντότητα, πιο ισχυρή από την ατομική.

Ποιο μικρό παιδί δεν θα κρυφάκουγε απόρρητες συζητήσεις ενηλίκων, δεν θα παρακολουθούσε από ένα τζάμι τους γονείς του να κάνουν έρωτα, δεν θα κρυφοκοιτούσε τη γύμνια της μάνας του; Κι όλα αυτά χωρίς ενοχές γιατί ακόμη δεν θα είχε εσωτερικεύσει τους κανόνες κοινωνικής ορθότητας που διευκολύνουν τη συνύπαρξη των ανθρώπων μέσα στον πολιτισμό και τη δυσφορία που αυτό συνεπάγεται.

Η Μέγκαν και ο Χάρι. Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του απόλυτου παραμυθιού. Οι σεναριογράφοι του Crown στο Netflix δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερη εξέλιξη ως υλικό για τον επόμενο κύκλο της σειράς.

Όμορφοι, πλούσιοι, εστεμμένοι, ερωτευμένοι και ατίθασοι. Δεν θέλουν να ζήσουν ως μέλη της βασιλικής οικογένειας και προκαλούν σοκ στην Ελισάβετ. Το οικογενειακό συμβούλιο συνεδριάζει μέσα σε συνθήκες μεγάλης φόρτισης, οι προτάσεις πέφτουν βροχή για την αξιοποίηση του λαμπερού ζεύγους, οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις σχέσεις της Μέγκαν με την Κέιτ, του Χάρι με τον Γουίλιαμ, όλων με τον Κάρολο, για τη σκιά της Νταϊάνα, για την επιρροή της ηθοποιού στον πρίγκιπα, για πολλά, για άλλα, για όλα.

Το κοινό διψάει για τα μυστικά τους. Δεν είναι σαπουνόπερα, δεν είναι ταινία, δεν είναι λογοτεχνία, είναι πραγματική ζωή. Είναι οι ρωγμές στην τελειότητα και η απόδειξη ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, κάτι που εύχονται να ισχύει όσοι δεν τα έχουν. Είναι η αυταπάτη ότι τα ανθρώπινα πάθη είναι κοινά, αταξικά και οικουμενικά, ότι όλοι είμαστε ίδιοι τελικά.

Θέλουν να ζήσουν σαν κοινοί θνητοί; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν έχουν τόση αναγνωρισιμότητα, αυτή την καταγωγή και δεν ξέρουμε πόση οικονομική δύναμη; Έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους η λαϊκότητα των καταβολών της Μέγκαν και το χρώμα της επιδερμίδας της; Μήπως αμφισβητούν τον θεσμό και είναι πολιτικό το μήνυμά τους; Μήπως είναι αντιμοναρχικοί; Μπορεί να απογειωθεί η δημοτικότητά τους; Ή μπορεί να έχουν κάνει ένα μοιραίο λάθος;

Πολλά ερωτήματα και πολλές υποθετικές απαντήσεις. Όπως συνήθως συμβαίνει στη ζωή, η αξία κάθε παραίτησης και κάθε χωρισμού φαίνεται μετά, κρίνεται στο χρόνο. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το σωστό και το λάθος δεν το ξέρεις από πριν.

Αλλά όπως δεν συμβαίνει συχνά στη ζωή και σε όλους μας, στην περίπτωσή τους το κόστος, αν υπάρξει, δεν θα είναι καταλυτικό. Δεν θα διακινδυνευθεί η ευημερία τους, οι δυνατότητές τους, η ελευθερία τους να επιλέγουν. Γιατί είναι ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα. Όχι ο Γιάννης και η Μαρία.

Πριν σκύψουμε πάνω στα προβλήματα της Μέγκαν και του Χάρι μάθαμε να αντιμετωπίζουμε ως είδηση τους γάμους, τις γέννες και τα διαζύγια των διάσημων. Ξέρουμε πόσα κιλά πήρε στην εγκυμοσύνη της και πότε τα έχασε η κάθε επώνυμη σταρ ή σταρλετίτσα, ενώ πολλές φορές η ενημέρωση για τα πήγαινε-έλα των επώνυμων προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την άλλη, για τα σοβαρά. Πριν ανησυχήσουμε για το μέλλον της βασιλικής οικογένειας, εθιστήκαμε να παρακολουθούμε ζωές με χρυσόσκονη, να ταυτιζόμαστε, να ζηλεύουμε, να θαυμάζουμε, να φθονούμε, να αγαπάμε και να μισούμε άγνωστους που γίνονται γνωστοί μέσα από την οικειότητα που δημιουργεί η συνεχής ενασχόλησή μας μαζί τους.

Αν η Μέγκαν και ο Χάρι έρχονταν για διακοπές στην Ελλάδα, αν δεν προστατεύονταν από σωματοφύλακες και αν μπορούσε κανείς να τους πλησιάσει, θα άκουγαν συμβουλές για το πώς να χειριστούν την Ελισάβετ και πώς να μεγαλώσουν σωστά τον Άρτσι - και βέβαια ξέρουμε πώς ονομάζεται ο γιος τους, πόσων χρόνων είναι, τι χρώμα μαλλιά έχει, αν ξυπνάει μέσα στη νύχτα, ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι, τι παραμύθι του διαβάζει η μαμά του για να κοιμηθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ