Πολιτικη & Οικονομια

Νέα γκέι τοπία

Ένα γκέι θεατρικό έργο που δεν απολογείται καθόλου παίζεται αυτό τον καιρό στην Αθήνα

Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 301
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα γκέι θεατρικό έργο που δεν απολογείται καθόλου παίζεται αυτό τον καιρό στην Αθήνα. Το “The Lisbon Traviata” του Terrence McNallly μιλάει για 4 γκέι άντρες και τους έρωτές τους με κοινό παρονομαστή την αγάπη ή την αδιαφορία τους για τη Μαρία Κάλλας και την όπερα. Ο Μέντι (Φαίδων Καστρής) είναι ένας camp ανέραστος γκέι που ζει σαν να παίζει σε όπερα, ο Στίβεν (Λάζαρος Γεωργακόπουλος) κι ο Μάικ (Βασίλης Μπισμπίκης) είναι ζευγάρι με σχέση 8 χρόνων στα πρόθυρα διάλυσης και ο Πολ (Λευτέρης Βασιλάκης) είναι ο νέος εραστής του Μάικ.

Το χιούμορ του ΜακΝάλι είναι καταιγιστικό και δηλητηριώδες, αλλά η «Τραβιάτα της Λισσαβόνας» πάει πολύ βαθύτερα. Ο φόβος της μοναξιάς, η απεγνωσμένη ανάγκη για σχέση, ζευγάρια που κάνουν ανεφάρμοστες συμφωνίες, έρωτες που γεννιούνται, πεθαίνουν ή φυτοζωούν. 

Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Λάζαρος Γεωργακόπουλος είπε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι γκέι έργο αλλά «έργο με γκέι ήρωες, που μιλάει για τον άνθρωπο, τη μοναξιά, το μύθο, την ανάγκη υποκατάστατων ζωής». Δεν θ’ ανοίξω την αδιέξοδη συζήτηση για το τι είναι γκέι έργο (ή γυναικείο, εδώ που τα λέμε), αλλά πιο γκέι έργο απ’ την «Τραβιάτα της Λισσαβόνας» είναι μόνο οι γκέι τσόντες.  

Είναι ένα έργο με κλασική, mainstream σκηνοθεσία, και αν εξαιρέσω την αψεγάδιαστη αλλά παλιομοδίτικη ηθοποιία των δύο μεγαλύτερων ηθοποιών και τους ατυχείς αγγλισμούς στη μετάφραση, πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση, όχι μόνο για το βάθος και την ειλικρίνειά της αλλά και για τις άπαιχτες ατάκες! Θέατρο Αλκμήνη (Άκης Δαβής), μέχρι 30 Μαΐου.

Μόνο για γυναίκες!
Η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας κάνει άλλο ένα από τα υπέροχα πάρτι της στις 15/5 στο κοινωνικό κέντρο - στέκι μεταναστών (Τσαμαδού 15, Εξάρχεια).

Homotopia στη Θεσσαλονίκη
Το περιοδικό SCREW, το GayWorld.gr και το Enola Club διοργανώνουν τριήμερο φεστιβάλ κατά της Ομοφοβίας 15-16-17 Μαΐου, με αφορμή τη 17η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Έχουν προγραμματιστεί πολλά δρώμενα σε διάφορα σημεία στη Θεσσαλονίκη, όπως έκθεση φωτογραφίας (Κωνσταντίνος Μούζουρος & Γιώργος Στριφτάρης), video art (Νίκος Γιαβρόπουλος), δράση δρόμου (έναρξη στον Λευκό Πύργο Κυριακή 16 Μαΐου), παρουσιάσεις βιβλίων (Λύο Καλοβυρνάς & Κωνσταντίνα Κοσμίδου), προβολές ταινιών («Καλλονή» του Τάκη Σπετσιώτη και «Η Λίζα και η άλλη» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Μουρατίδη), party (Enola) και θεατρικές παραστάσεις («Μια νύχτα με τον Ρετζ» & «Ερωτογενείς ζώνες»). 

Friday Steamy Strip
Μπουρμπουλήθρες και strip show δύο σε ένα: Η Alexander Sauna γνωρίζει ότι το κοινό της διψά για ζωντανό θέαμα. Γι’ αυτό κάθε Παρασκευή απολαύστε τη σάουνα και το jacuzzi βλέποντας ένα όμορφο αγόρι να σας προκαλεί μ’ ένα καυτό strip show.

Ποιο διεθνές τριήμερο gay event έρχεται τέλη Μαΐου στην Αθήνα; Ε;