- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέτσας: Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις στο καλύτερο δυνατό επίπεδο
Τι είπε για την προμήθεια F-35
Πλέον το αμερικανικό κατεστημένο αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή, σύμφωνα με το Στέλιο Πέτσα.
«Επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνένευξή του στο One Channel σχετικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τόνισε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνοντας μήνυμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ο κ. Τραμπ εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. «Και βέβαια για το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία είναι μια σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος των Η.Π.Α., μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα της συνάντησης, στην οποία ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Επίσης αναφερόμενος στην προμήθεια μιας μοίρας F-35, είπε ότι αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο με σκοπό όταν τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, να είμαστε σε θέση, με βάση και τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να αρχίσουμε την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά.
«Αυτή είναι και η δυνατότητα, για την παραγωγή αυτών των αεροσκαφών στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγγελιών. 'Αρα, μιλάμε για μια στοχευμένη και στρατηγική προσέγγιση, πρώτα για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, η οποία έχει περάσει πρόσφατα και από την ελληνική Βουλή. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, με σκοπό προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να αρχίσουμε να εξοπλιζόμαστε και με αυτό το οπλικό σύστημα. Κι αυτό γιατί πρέπει να έχουν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πλέον το αμερικανικό κατεστημένο, μέχρι το ανώτατο επίπεδο του Προέδρου Τραμπ -όχι μόνο στο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά και στο επίπεδο του Υπουργείου 'Αμυνας, στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο πολλών think tanks που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον- αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή.
«Η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να τιθασευτεί, αλλά και να μπει σε ένα πλέγμα στο οποίο θα πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει ποια είναι η θέση της πλέον στη στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και επομένως, όλοι αντιλαμβάνονται εδώ στην Ουάσιγκτον τη σημασία της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός, είναι ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα. Γίνεται επίσης κατανοητό και στις Η.Π.Α. ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των αμερικανικών συμφερόντων».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι παρεμβάσεις που φέρνει σε νέο νομοσχέδιο το Υπουργείο Εργασίας
«Ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι επιμέρους εθνικές ιδιαιτερότητες»
Με C-27 ταξίδεψε στη Σλοβενία
«Δεν ανησυχούμε υπέρμετρα για κρίση χρέους στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup
Δύσκολες διαπραγματεύσεις και αδιέξοδο στις Βρυξέλλες
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.