Πολιτικη & Οικονομια

Σκόπια: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφκι, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, οδηγεί τη βαλκανική χώρα σε πρόωρες εκλογές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκόπια
Σκόπια/©EPA/GEORGI LICOVSKI

Ψήφο εμπιστοσύνης, όπως αναμενόταν, πήρε από τη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου. Μεταβατικός πρωθυπουργός ο νυν υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ανέλαβε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με κύριο μέλημα την εύρυθμη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπάσοφσκι είναι 43 ετών. Κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Όλιβερ Σπάσοφσκι
Όλιβερ Σπάσοφσκι/© EPA/GEORGI LICOVSKI

Ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά το ευρωπαϊκό «χαστούκι» τον περασμένο Οκτώβριο. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μη χορηγήσουν στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ