Πολιτικη & Οικονομια

Χρυσοχοΐδης: Αστυνομικές περιπολίες ανά 10λεπτο σε κάθε γειτονιά

«Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chrysochoidis
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλά για τις αστυνομικές περιπολίες, τις καταγγελίες για αστυνομική βία και το νομοσχέδιο για τις πορείες.

«Μετά την ορκωμοσία 1.500 αστυνομικών, κάπου στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου, κάθε δέκα λεπτά, αστυνομικές δυνάμεις ΔΙ.ΑΣ. θα περιπολούν κάθε γειτονιά επί 24ώρου βάσεως. Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε». Τα παραπάνω αναφέρει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε και για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου καταγγελιών για αστυνομική βία.

«Είκοσι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου κάλεσα στο γραφείο μου τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη καθώς και τον Νίκο Αλιβιζάτο, τακτικό καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Παρεμπιπτόντως πρέπει να σου πω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνήγορου του Πολίτη, είχαν καταγραφεί, με συγκεκριμένες καταγγελίες, 321 περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας», τόνισε και εξήγησε:

«Συγκρότησα λοιπόν μια επιτροπή υπό  τον κ. Αλεβιζάτο. Τα δημοκρατικά του φρονήματα και οι κοινωνικές του ευαισθησίες είναι πασίγνωστες και αδιαμφισβήτητες. Ε, λοιπόν, αυτή η επιτροπή, όπου πλειοψηφικά τα μέλη της αποτελούνται από καθηγητές, νομομαθείς, από πολίτες αλλά και αστυνομικούς, θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ για καταγγελίες άσκησης αστυνομικής βίας. Και ακόμα πρέπει να σου πω ότι με το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές, αρχές του 2020, θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας με ανακριτικές αρμοδιότητες από τον Συνήγορο του Πολίτη. Με απλά λόγια, διαφάνεια και έλεγχος. Σπάμε και αυτό το άβατο».

Απαντώντας σε ερώτηση για περιστατικά αστυνομικής βίας τόνισε ότι «έχουν δοθεί απαντήσεις σε όλα αυτά. Κάποια από αυτά είναι εντελώς ψέματα και κάποια αλλά δεν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε. Παρά ταύτα, όλα διερευνώνται, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει».

Για το νομοσχέδιο για τις πορείες

«Οποιος οργανώνει πορείες πρέπει να ενημερώνει. Αυτός ο νόμος θα ρυθμίζει, θα κανονίζει, δεν θα απαγορεύει. Με τις εξής προϋποθέσεις. Κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη. Ετσι ώστε η Αστυνομία να είναι ενημερωμένη. Πρέπει επίσης η προαναγγελία να φέρει το όνομα του οργανωτή. Κάποιου υπεύθυνου. Με ονοματεπώνυμο. Και αναλόγως με τον όγκο της, είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών  διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου. Με αυτόν τον νόμο προσδιορίζονται τα δικαιώματα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες. Ακόμα, με αυτόν τον νόμο θα ορίζεται ένας αστυνομικός ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Αστυνομία και τους οργανωτές. Οι πολίτες, από την άλλη, θα λαμβάνουν στα κινητά τους, μέσα από ειδική πλατφόρμα, τη διαδρομή κάθε διαδήλωσης καθώς και εναλλακτικούς δρόμους ώστε να αποφεύγουν να πέφτουν πάνω σε μποτιλιαρίσματα και σε “εμφράγματα”. Με αυτό τον νόμο θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των διαδηλωτών, αλλά και των πολιτών. Και το ένα και το άλλο».

Για τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων

Αναφερόμενος στις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων είπε: «Πώς νομίζετε πως γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις; Ετσι γιούρια; Λάθος. Οι καταγγελίες είχαν  γίνει από προηγούμενα χρόνια. Πολλών  κυβερνήσεων. Οχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιοκτήτες αυτών  των κτιρίων, είτε ιδιωτικών είτε του Δημοσίου, είχαν  στείλει εξώδικα και είχαν ειδοποιήσει  τις εισαγγελικές αρχές. Οι εισαγγελείς ειδοποιούν την αστυνομία. Και η αστυνομία πρέπει αμέσως να σπεύσει και να αποδώσει το  κτίριο στον ιδιοκτήτη του. Η ιδιοκτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και μάλιστα αν  η  αστυνομία αδιαφορήσει και δεν πράξει το  καθήκον της τότε είναι υπόλογη απέναντι στη Δικαιοσύνη».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι καταληψίες προειδοποιούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο. Αυτά τα αναλαμβάνουν δικηγόροι. Με δικογραφίες και με εξώδικα. Αυτή η διαδικασία δεν έχει σχέση με την κάθε κυβέρνηση. Πρόκειται για καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας. Αυτή είναι η παρανομία».

Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης και η προηγούμενη υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεβασίλη «άδειασε κάποια κτίρια. Εγιναν κάποιες εκκενώσεις». «Αλλά πρέπει να τονίσω ότι αυτό το καθεστώς ανομίας άνθησε επί κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων. Ακόμα θα σας έλεγα ότι και κτίριο της ΕΣΗΕΑ έχουν καταπατήσει καταληψίες. Εν ολίγοις, οι εισαγγελείς πιέζονται από τους ιδιοκτήτες. Και οι εισαγγελείς στη συνέχεια προσφεύγουν στην αστυνομία. Αυτή είναι η στοιχειώδης διαδικασία. Δεν είναι δική μου, ούτε της κυβερνήσεως. Είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι. Πρέπει επίσης να σας πως ότι στο παρελθόν πολλές φορές κώφευαν τα αρμόδια όργανα», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για τα Εξάρχεια

«Αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι πως πολύ σύντομα θα καθαριστεί εντελώς. Θα επανέλθει στην κανονικότητα. Θα περπατάς στα Εξάρχεια άνευ φόβου και τρόμου. Οπως σε όλες τις περιοχές. Είναι θέμα λίγου χρόνου ακόμη», είπε αναφερόμενος στα Εξάρχεια.

Για την τρομοκρατία

Τέλος για την τρομοκρατία τόνισε: «Μιλάμε για το πιο δυσάρεστο και θλιβερό φαινόμενο της μεταπολιτευτικής περιόδου,που ταλαιπώρησε πολύ τη χώρα. Το 2002 τελειώσαμε με τη δολοφονική 17Ν, δυστυχώς όμως στη συνέχεια εμφανίστηκαν επίγονοι. Η εμπειρία των διωκτικών υπηρεσιών από την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ έχει οδηγήσει βέβαια όλα αυτά τα χρόνια σε επιτυχίες - ήδη στις φυλακές εκτίουν ποινές δεκάδες καταδικασμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος στη Δημοκρατία. Καμία ανοχή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ