- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΔΕΗ: Μείωση κόστους 400 εκατ. ευρώ ετησίως θα φέρει η απολιγνιτοποίηση
Τι προβλέπει το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο
Κατά 400 εκατ. ευρώ το χρόνο μειώνεται ο λογαριασμός της ηλεκτρικής ενέργειας με την απόσυρση της πλειονότητας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2023 που προβλέπει το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο.
Στο διάστημα αυτό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ προβλέπεται να μειωθούν κατά 15 εκατ. τόνους ή 75%, από 20 εκατ. τόνους το 2019, σε 5 εκατ.τόνους το 2023.
Η μέση τιμή των δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, διαμορφώνεται εφέτος κοντά στα 26 ευρώ ανά τόνο, που σημαίνει ότι ο περιορισμός των εκπομπών κατά 15 εκατ. τόνους οδηγεί σε μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος κατά 390 εκατ. ευρώ. Ποσό που μπορεί να είναι μεγαλύτερο αν - σύμφωνα με τις προβλέψεις - οι τιμές των δικαιωμάτων αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Η εκτόξευση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (οι τιμές του CO2 αυξήθηκαν από τα 6 ευρώ περίπου το 2017 στα 15 ευρώ το 2018) ήταν μία από τις βασικές αιτίες του οικονομικού εκτροχιασμού της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 η συνολική δαπάνη της ΔΕΗ για δικαιώματα CO2 διπλασιάστηκε σε 279,5 εκατ. ευρώ, από 141,6 εκατ. το 2017.
Το business plan που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, προβλέπει ότι το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγική βάση της ΔΕΗ θα μειωθεί σε 8% το 2024, από 37% το 2019, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές θα ανέβουν στο 17% από 2% και το φυσικό αέριο μαζί με τα υδροηλεκτρικά στο 74% από 61%.
Η ηλικία των μονάδων της ΔΕΗ κλιμακώνεται σήμερα μέχρι τα 40 χρόνια, ενώ τη χρονιά που θα αποσυρθούν θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με την 'Αδεια Παραγωγής της ΔΕΗ:
-Οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου που θα αποσυρθούν το 2020 εντάχθηκαν το 1987.
-Οι μονάδες Καρδιάς 3 και 4 εντάχθηκαν το 1990 και το 1991 αντίστοιχα και θα αποσυρθούν το 2021.
-Η Μεγαλόπολη 3 είναι η παλαιότερη μονάδα με έτος ένταξης το 1980. 'Αρα, το 2022 που θα αποσυρθεί, θα έχει συμπληρώσει 43 χρόνια. Την ίδια χρονιά αποσύρονται οι 4 μονάδες του Αγίου Δημητρίου που εντάχθηκαν σταδιακά από το 1984 ως το 1986.
-Το 2023 αποσύρονται οι Μεγαλόπολη 4 (έτος ένταξης το 1991), Μελίτη (2003) και 'Αγιος Δημήτριος 5 (1997).
Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται το ισοδύναμο έτος ένταξης για το οποίο λαμβάνονται υπόψη και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων που έχουν μεσολαβήσει.
Πέρα από τη μείωση του κόστους, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έθεσε και θέμα «αποζημίωσης» της επιχείρησης για τις υπηρεσίες διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, λέγοντας ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια λιγνιτικές μονάδες - παρά το γεγονός ότι είναι ζημιογόνες - για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και θα πρέπει να αποζημιωθεί για αυτό. Τόνισε, δε, ότι το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Πηγές της ΡΑΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στο πλαίσιο των μηχανισμών εφεδρείας που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, σε κάθε περίπτωση όμως ο μηχανισμός που θα εφαρμοστεί θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Κομισιόν για έγκριση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ψηφοφορία ψήφισαν 288 βουλευτές εκ των οποίων ψήφισαν «παρών» 169 βουλευτές και «υπέρ» 119
Εγκρίθηκε το πρόγραμμα του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νήσων
Υπογράφηκε στην Πλατεία Νερού η σύμβαση κατασκευής - Πώς θα αλλάξει τον Φαληρικό Όρμο το «Αέναον»
«Διαβατήριο αξιοπιστίας» τα έργα υποδομών και ανάπτυξης
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στην τράπεζα
«Η δουλειά του Δήμου είναι να λύνει τα μικρά προβλήματα που καθορίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων» σημειώνει
Σήμερα η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη του έργου
«Ένα λάθος έγινε και διορθώθηκε, ψυχραιμία. Σπάει ρεκόρ η ελαφρότητα όσων θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη», τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 7 έως και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026
Η πλειονότητα των μέτρων της ΔΕΘ θα αφορούν το 2027, τόνισε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης
Νέες δυνατότητες για την έρευνα, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και την απασχόληση
Περιοδεία του υπουργού Υγείας στον Έβρο
Η ανάρτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας
Παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών, η αγοραστική κίνηση δεν ικανοποίησε σημαντικό μέρος της αγοράς
Μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αττική
Υπό παρακολούθηση το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «TUBITAK MARMARA»
«Δύο έθνη με κοινές αξίες, συμφέροντα και προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν μαζί τις απειλές του αύριο»
«Δεν πρέπει να επιβαρυνθούν άλλο οι Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.