- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μηταράκης: Aρχές του 2020 η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης
Πρόθεση της κυβέρνησης, είναι το νέο σύστημα να έχει αναδρομική ισχύ
Φορολογικά κίνητρα για να στηριχθεί η ιδιωτική ασφάλιση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Στις αρχές του 2020 θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα -επικουρική ασφάλιση- αλλά και τον τρίτο πυλώνα, με περισσότερα κίνητρα για κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα και φορολογικά κίνητρα για να στηριχθεί η ιδιωτική ασφάλιση.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Επανέλαβε δε την βούληση της κυβέρνησης για μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων εντός της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2020 κατά 0,9%.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη αποσύνδεση εισοδήματος και εισφορών, θεσπίζοντας ένα νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης -συνολικά 6+1- και πλήρως ανταποδοτικό. Η κατώτατη κατηγορία θα προβλέπει εισφορές 210 ευρώ, ενώ θα υπάρχει επίσης μια ειδική ασφαλιστική κλάση που θα αφορά στους νέους μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μέχρι πέντε χρόνια στην αγορά εργασίας.
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε, είναι το νέο σύστημα να έχει αναδρομική ισχύ από 4/10 - ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Η εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το δημόσιο προϋπολογισμό, παραμένει ως πυλώνας του κοινωνικού κράτους, ενώ το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης είναι πλέον καθαρά συσχετισμένο με την επιλογή εισφορών», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν από 35 και πάνω χρόνια εργασίας, καθώς στην άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ που προβλέπεται σήμερα για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έθεσε στον κ. Μηταράκη τα ζητήματα των υπέρμετρων επιβαρύνσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από φόρους και εισφορές, του υψηλού μη μισθολογικού κόστους, της γραφειοκρατίας, με αιχμή τον ΕΦΚΑ, της «μαύρης εργασίας», ενώ υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προωθεί η κυβέρνηση, συνοδευόμενο από τη μείωση της φορολογίας, μπορεί να δώσει σημαντική «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.