Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Πέτσας: Το σχέδιο-απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

Πώς σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Θέλουμε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή "ομπρέλα" έναντι στην τουρκική προκλητικότητα» ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της -με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και στο τι περιμένει η Ελλάδα από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιούνται τρία ζητήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις προκλήσεις της Άγκυρας: α) Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, β) η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και γ) η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική “ομπρέλα”, ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί» εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Στόχος να καταδικάσουν την Άγκυρα οι ηγέτες της Ευρώπης

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στήριξης της χώρας μας, εντείνοντας τις προσπάθειες ώστε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις.

«Η Ελλάδα θα έχει δίπλα της όλους τους συμμάχους της, αν χρειαστεί, και ελπίζουμε να μη χρειαστεί» απάντησε σε ερώτηση που του έγινε για το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μείνει μόνη σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της.