Πολιτικη & Οικονομια

Κουμουτσάκος: Δεν θα δεχτούμε ούτε συζήτηση αμφισβήτησης του εδάφους μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «πειρατική» τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Κουμουτσάκος
Γιώργος Κουμουτσάκος/©INTIME/ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ

«Πειρατική» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, επανέλαβε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν». Αυτά είπε μεταξύ άλλων το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο κρατών (σ.σ. το μνημόνιο αγνοεί Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη).

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή είναι θεμελιωδώς παράνομη. Αφού αποκάλεσε τον Φαγέζ αλ Σαράζ «πρωθυπουργό της Τρίπολης», χαρακτήρισε «πειρατική» τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κινείται εκτός νομιμότητας. Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της. Υπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη» τόνισε.

Και εκτίμησε ότι η Τουρκία θα βάλει και άλλα ζητήματα, πέραν της υφαλοκρηπίδας, σε περίπτωση συμφωνίας για προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Λιβύη ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ, αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες, η Σαπιέντζα και η Γαύδος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ