Πολιτικη & Οικονομια

ΥΠΕΞ: Στα χέρια της Αθήνας το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο χάρτης με τις θαλάσσιες ζώνες βάσει του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης
Ο χάρτης με τις θαλάσσιες ζώνες βάσει του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης@ Twitter

Στα χέρια της ελληνικής πλευράς το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Σήμερα η ψηφοφορία για το μνημόνιο συνεργασίας από την τουρκική Βουλή

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι σήμερα το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση  στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είχε τονίσει χθες ότι το μνημόνιο θα πάει άμεσα στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι κίνηση ύψιστης σημασίας και πως πρέπει όλα τα κόμματα να το στηρίξουν. Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

 

 


Υπενθυμίζεται επίσης ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη. «Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ.

Δείτε τον χάρτη και τα έγγραφα...

map_1.jpg

map_2.jpg

map_3.jpg

map_4.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ