Πολιτικη & Οικονομια

Τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη από την Ελλάδα

Το τελεσίγραφο λήγει την Πέμπτη. Εξηγήσεις ζητά και η Κομισιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας © INTIMENEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τελεσίγραφο στον Λίβυο πρέσβη από την Ελλάδα για το μνημόνιο με την Τουρκία. Έχει διορία μέχρι την Πέμπτη. Εξηγήσεις ζητεί και η Κομισιόν.

Την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας, που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως persona non grata.

Στην Αθήνα προσκλήθηκε και ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στην χώρα.

Εξηγήσεις για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ζήτησε και η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από χτες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει μέσω του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά τη δυσφορία του. «Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών» είχε δηλώσει ο κ. Γεννηματάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ